Virksomheden Isabella har 60 års erfaring med at lave fortelte til campister. For at ride med på digitaliseringsbølgen har de fået en innovationsafdeling, der skal finde ud af, hvordan de kan udvikle forretningen med data og digitale produktionsteknologier.

Når sommeren banker på døren, og det er tid til at trække stikket helt ud, spænder en masse danske familier campingvognen bag bilen og kører ud i naturen. Forteltproducenten Isabella har i årtier hjulpet dem med at gøre turen mere behagelig, men i fremtiden vil den danske virksomhed være mere end en produktionsvirksomhed.

”Vi er i gang med en strategisk turnaround fra at være forteltsproducent til at finde ud af, hvad vi skal være i fremtiden. Vi skal finde ud af, hvordan fremtiden egentlig ser ud for camping, og hvad det er, vi skal have gang i for at få adgang til flere markeder,” forklarer Lars Bilde, CEO for Isabella Group, som er moderselskabet bag Isabella.

Lars Bilde CEO i Isabella Group
Lars Bilde CEO i Isabella Group

Isabella har lavet fortelte og campingudstyr siden 1957, og har i dag 350 medarbejdere fordelt over Europa med udviklingsafdelingen placeret på hovedkontoret i Vejle. Skal virksomheden overleve de næste 60 år, er Lars Bilde dog ikke i tvivl om, at de skal have gang i digitaliseringen – både af forretningsmodeller og produktionen.

Datafyldt fremtid

Isabella er blandt campingafficionados kendt for kvalitet og innovative nye detaljer i deres fortelte. Men i fremtiden handler det ikke kun om at kunne lave de bedste fortelte og campingprodukter.

”Tidligere var vi udelukkende en produktionsvirksomhed af fortelte. Det vil vi stadig være, men vi vil også være noget andet. Det vi tror, vi skal være verdensmestre i, er forbrugermønstre og adfærd omsat til produkter og serviceydelser. Og det er det, vi sidder midt i lige nu,” forklarer Lars Bilde.

Visionen vil stadig være at skabe bekymringsfrie ferier i naturen. Men i stedet for kun at satse på kvalitetsprodukter, arbejder Isabella på at blive bedre til at forstå campisterne og komme i forkøbet på nye rejsetrends.

”Vi kigger på forbrugsmønstre, feriemønstre – alle former for adfærd for folk, når de vælger at skulle slappe af. Vi har fået gang i en dataindsamling, ved at få kunder ind i nogle klubber, så vi kan være mere fortrolige med, hvad der sker,” forklarer Lars Bilde.

Nye produktionsteknologier

Allerede i 1999 tog Isabella konsekvensen af en anden udfordring, og flyttede produktionen af fortelte fra Vejle til Polen. Siden er store dele af stangproduktionen blevet automatiseret, men syningen af fortelte er stadig et håndværk, de ikke kan klare udelukkende med teknologi.

”Vi har arbejdet med automatisering og robotteknologier i mange år, men vores store udfordring er, at automatisering af vores produktion har lange udsigter. Når man syer vores produkter, så kan man ikke bare putte det i en maskine. Det er virkelig et håndværk at sy fortelte, og indtil videre er vi afhængige af medarbejdere med stor erfaring,” siger Lars Bilde, og forklarer at det især skyldes stoffet, der ikke opfører sig ens fra fortelt til fortelt.

Læs også: “Industrien skal lære at udnytte potentialet i 3D-print”

I 2012 startede Isabella derfor et internt innovationsværksted, som kigger på fremtidens segmenter, koncepter og produktion.

”En del af rejsen mod fremtiden er nye produktionsteknologier. Innovationsværkstedet arbejder med 3D-print og virtualiseringer, og på sigt tænker jeg, vi kan automatisere meget mere. Det handler bare om at følge med og kende de nye muligheder,” siger Lars Bilde.

Samarbejde på tværs af brancher

Dataindsamling er allerede et buzzword, og nye produktionsteknologier kommer brusende. Det betyder, at mange danske produktionsvirksomheder står over for de samme udfordringer som Isabella, hvad enten de ved det eller ej.

”De fleste har lidt svært ved at finde ud af, hvor man skal starte henne. Jeg tror, vi er langt, selvom vi ikke er særlig langt. Men vi ved, vi skal have ressourcer ind på et tidspunkt, som skal hjælpe os med det her, og det er lige om lidt,” siger Lars Bilde.

Videndeling er vejen frem

Derfor arbejder Isabella også på at lave samarbejder, hvor de kan dele viden med andre produktionsvirksomheder.

”Jeg tror på, at der er behov for at dele viden meget mere, end der har været før. Derfor gør vi det allerede, og vi kan lige pludselig lave partnerskaber på tværs af brancher i en grad, som vi ikke kunne tidligere,” forklarer Lars Bilde.

Han kunne derfor godt tænke sig et videnscenter, hvor produktionsvirksomhederne får endnu bedre mulighed for at lære de nye produktionsteknologier at kende.

”Mest af alt er det for at sikre, at forretningen følger med de forandringer, der er derude. Hvis vi kigger 10-15 år frem, hvordan sikrer vi så den her virksomheds eksistens på de nye platforme, der kommer, og hvordan får vi gjort mulighederne til nye forretningsområder?” spørger Lars Bilde.