Startups står i stigende grad bag de nye teknologier, der løber igennem elsektorens ledninger. Den trend skal et nyt samarbejde mellem Europas femtestørste el-virksomhed, Elia, og Accelerace accelerer.

Armeret med megabatterier og miniturbiner, forbruger fremtidens energikunde ikke længere kun. Han producerer også. Den nye rolle som “prosumer” er et billede på en sektor, der kan stå foran store ændringer.

Den udvikling skal et nyt samarbejde imellem det belgiske el-selskab, Elia, og Accelerace sætte højspænding til. Elia tilbyder interesserede og relevante startups adgang til viden, eksperter og et stort europæisk netværk.

“Den hastige udvikling i elsektoren er drevet af væksten af vedvarende energikilder og fremkomsten af digitale teknologier. Fremover vil forbrugeren spille en stadig mere aktiv rolle som “prosumer”. Dette vil give muligheder for eksisterende, men også nye aktører. Sammen vil Elia og Accelerace yde den nødvendige støtte og tilføre den tekniske ekspertise til at hjælpe håbefulde iværksættervirksomheder til vækst i elsektoren,” siger Manoël Rekinger, Strategic Partnership Manager ved Elia i en pressemeddelelse.

Elia tilbyder 30 millioner potentielle brugere

Elia leverer el til mere end 30 millioner slutbrugere via et netværk af højspændingsforbindelser på 18.300 kilometer. De to tal gør belgierne til  en af Europas fem største el-leverandører.

Men for at bevare denne position i et foranderligt marked, har koncernen et stort fokus på innovation. Det fokus er der potentiale i ifølge Jes Nordentoft, Business Accelerator og Investment Manager hos Accelerace, som siger i en pressemeddelelse:

“Elia er en af de nytænkende virksomheder, der fører an i elsektoren, og vi ser frem til at bruge vores startup-ekspertise og viden i Accelerace til at matche Elia med lovende iværksættervirksomheder, der kan præge elsektoren fremover.”

Det nye samarbejde er ifølge Jes Nordentoft især interessant for startups med digitale løsninger relateret til vedvarende og bærdygtig energi samt højspændingsenergi.