De kalder den en ven på armen, appen tiimo, som hjælper børn med ADHD. I vinter vandt de en tur til Silicon Valley, og nu har de vundet Borgerprisen ved årets CareWare i Aarhus.

Opmærksomhed er en flygtig størrelse, især hvis man er barn og endnu mere hvis man har ADHD. Men i sommeren 2016 satte en ung iværksætterduo sig for at hjælpe børn med ADHD og andre lidelser som autisme eller hjerneskade, som kan gøre hverdagen svær.

De udviklede et visuelt, strukturbaseret kalendersystem til smartwatches og navngav appen tiimo. Siden er det næsten gået slag i slag for stifterne Melissa Azari og Helene Lassen Nørlem, og senest har de vundet Borgerprisen ved årets CareWare 2017 i Aarhus.

Vandt på et design, der ikke skilter med handicap eller behov

De 12 dedikerede borgere, der udvalgte vinderen, lagde vægt på, at tiimo udmærker sig ved at indgå i et universelt design – der skiltes ikke med handicap eller behov – produktet kan anvendes diskret, og borgerpanelet finder, at produktet på alle af de valgte kriterier scorer virkeligt højt. Der er store individuelle tilpasningsmuligheder ud fra den enkeltes behov, ligesom teknologien har et stort potentiale ikke mindst påmindelsesfunktionen har imponeret panelet, står der i en pressemeddelelse.

tiimo er blevet vurderet ud fra kriterier som at muliggøre et selvstændigt og meningsfuldt liv, at øge muligheden for at deltage i sociale sammenhænge, at produktet er let at anvende og at produktet understøtter (lige)værdighed for brugeren, eksempelvis gennem æstetik og design.

tiimo

Fik tidligt brugerne med i udviklingen

De to stiftere, begge kandidater i Digital Design og Kommunikation fra IT-Universitet, har haft stor fokus på brugervenligheden og har fra start af haft et panel af fem testfamilier til at rapportere tilbage til dem med feedback.

”Det er meget vigtigt for os, at det ikke er en stigmatiserende løsning. Det skal ikke være et handicap-ur. Det skal være lidt cool at have, for børnene har særlige behov, men det kan være positivt. Det er den retorik, vi gerne vil have frem,” udtalte Melissa Azari til Trendsonline.

Dataen fra familierne brugte Helene og Melissa til at udvikle konceptet, der blev til tiimo. En ven på armen, som Melissa kalder det, en app, der kan erstatte den sure mor, far eller lærer, der hele tiden skal huske dem på, hvad det er de har glemt, men på en sjov måde.

CareWare er ikke tiimos første pris

I starten af 2016 fik tiimo knap to millioner kroner af Markedsmodningsfonden, og samme efterår blev de sammen med 15 andre europæiske startups udvalgt til finalen i HandsOn Startup Tour 2016, hvor de i december ved finalen i Paris vandt en tur til Silicon Valley.

”Vi er overraskede, for vores konkurrenter var rigtig dygtige, og nogle af dem er længere fremme, end vi er. Men det er fedt, når man lykkes med noget, man har arbejdet hårdt for,” sagde Helene Nørlem dengang til Trendsonline.

Med den nye pris følger ud over et diplom retten til at deltager i CareWare 2018.