Amazons cloud-service-forretning, AWS, har netop meddelt, at de vil bygge en infrastrukturregion i Sverige. Det første datacenter skal åbne i 2018, og regionen, den skal sikre bedre service for alle nordiske kunder.

Kendte startups som iZettle, Tradeshift, Trustpilot, SuperCell og Vivino har alle én ting til fælles; de er alle bygget på Amazons cloudservice, AWS. En løsning som også store, nordiske brands som Finnair, IKEA, Nokia, Scania, Telenor og Husqvarna er faste brugere af.

“I mere end ti år har stort antal nordiske kunder valgt at bygge deres virksomheder på AWS, fordi vi har en meget bredere funktionalitet end alle andre cloud-udbydere, et væsentligt større økosystem af partnere og kunder og en uovertruffen modenhed, pålidelighed, sikkerhed og ydeevne,” siger Andy Jassy, CEO for AWS i en pressemeddelelsen.

Etablerer en infrastrukturregion i Stockholm

Og netop i Norden har Amazon nu valgt at styrke deres position. Tirsdag udkom de med nyheden om, at de etablerer en infrastrukturregion i Stockholm med tre såkaldte uafhængige zoner, hvoraf det første store datacenter skal stå klar allerede i 2018.

Ifølge Andy Jassy gør opprioteringen af Norden og udrulningen af infrastrukturregionen det muligt for svenske og nordiske kunder at tilbyde endnu lavere forsinkelser til slutbrugerne, og lokale AWS-kunder med krav om datasuværenitet vil få mulighed for at opbevare deres data i Sverige med sikkerhed for at deres indhold ikke bliver flyttet, medmindre de selv gør det.

Amazon har løbende investeret i Norden

En af de kunder, som bruger AWS, er SuperCell, den finske startup som er blevet en mobilspilsgigant med navne som Hay Day og Clash of the Clans.

“Vores spil logger omkring fem terabyte data hver dag, som vi analyserer for bedre at forstå spilleradfærd og forbedre spiloplevelsen. Dette ville være meget svært at opretholde med et lokal setup især med den eksplosive vækst, vi har oplevet. Når AWS tager det tunge slæb, kan vi hurtigere og problemfrit udvikle nye spil og features til vores millioner af brugere verden over,” siger Sami Yliharju, Head of IT infrastructure hos SuperCell i pressemeddelelsen.

Amazon har løbende øget deres investeringer i Norden. I 2011 åbnede AWS et Point of Presence, et såkaldt PoP i Stockholm for at give kunderne her mulighed for at tilbyde indhold til deres slutbrugere med lav ventetid. I 2014 og 2015 åbnede AWS kontorer i Stockholm og finske Espoo lidt uden for Helsinki.

AWS, eller Amazon Web Services, har nu fungeret i 11 år som en af verdens mest udbredte cloudplatforme. Inden de tre uafhængige zoner bliver oprettet i Stockholm tæller AWS 42 zoner over 16 infrastrukturregioner verden over. Amazon har desuden planlagt to regioner i Frankrig og Kina, som skal gå online i løbet af 2017.