Stor erfaring og lang anciennitet skal ikke være den eneste vej til en bestyrelsesplads. I dag handler bestyrelsesarbejde nemlig mere om forretningsudvikling og innovation end om kontrol, og det kræver en bredere vifte af kompetencer, mener Board Governance.

Gråhårede mænd i jakkesæt der sidder solidt i dybe chesterfield-lænestole og konspirerer under dunkel belysning og tung cigarrøg. Det er vist nogenlunde sådan stereotypen på virksomhedsbestyrelsen ser ud, og selvom den måske ikke er helt retvisende, er der i hvert fald noget om det grå hår.

Gennemsnitsalderen på bestyrelsesmedlemmerne i Danmark er nemlig cirka 64 år, men ifølge Board Governance, der uddanner bestyrelsesmedlemmer, skal bestyrelser i fremtiden have fokus på mere end lang erfaring.

Randi Ib Board Governance
Randi Ib administrerende direktør i Board Governance

“Vi bør have bredere sammensatte bestyrelser og dermed rekruttere bestyrelsesmedlemmer med andre baggrunde, andre kvalifikationer, andre ressourcer og andre personligheder. Nye it-baserede forretningsmodeller er jo sjældent udviklet af den gamle garde. De er lavet af folk uden den store brancheforståelse – men med nogle udviklingskompetencer, som den nuværende topledelse ikke har haft,” siger Randi Ib, administrerende direktør i Board Governance, der har uddannet bestyrelsesmedlemmer i mere end 4000 selskaber.

Derfor lancerede Board Governance i starten af maj to platforme, der skal digitalisere bestyrelsesarbejdet og hjælpe til at rekruttere en bredere skare til bestyrelserne.

Mere udvikling og mindre kontrol

Board Governance har, siden de startede arbejdet med bestyrelsesudvikling i 2001, set, hvordan bestyrelserne ude i virksomhederne har rykket sig hen imod en ny funktion og andre arbejdsmetoder.

”Der er sket en udvikling i Danmark, hvor bestyrelsen i langt højere grad forventes at kunne bidrage til udvikling af nye forretningsmodeller, hvori der indgår ubekendte tekniske løsninger. Kontrolfunktionen, som de tidligere havde, bliver i højere grad lagt ind i moderne software, som kan ændre det konkrete bestyrelsesarbejde. Det har givet efterspørgsel efter nye vidensbaggrunde og kvalifikationer, og medlemmerne efterspørger moderne it-baserede platforme til at effektivisere deres arbejde med,” siger Randi Ib.

Derfor har Board Governance udviklet platformen Board People, hvor enkeltpersoner kan oprette sig og finde materiale, så de kan blive bedre bestyrelsesmedlemmer – og samtidig blive fundet af virksomheder, der mangler deres ressourcer i bestyrelsen.

Bestyrelser med digital motor

Samtidig med Board People blev platformen Board Office lanceret – en samarbejdsportal skræddersyet til bestyrelserne, så medlemmerne kan debattere og samarbejde i et online miljø, der gør det nemt at dele dokumenter digitalt, aftale møder i en fælles kalender og debattere, alt sammen krypteret i skyen.

”Vi føler, at markedet er klar til det. Det er ikke bestyrelsesmedlemmerne, der har været de mest it-drevne tidligere, men i takt med, at de har fået iPad og smartphones, har vi set en efterspørgsel på, hvordan de kan tilrettelægge deres arbejde mere effektivt, og have et samlet overblik over deres bestyrelsesaktiviteter,” siger Randi Ib.

Med digitale faciliteter til bestyrelsesarbejdet og en større bevågenhed for at sammensætte bestyrelsen med nye fagligheder, som er et stort skridt i den rigtige retning, håber hun, at de kan få flere til at gå ind i bestyrelse.

”Det kræver, at vi får fat i nogle, som normalt ikke interesserer sig for bestyrelsesarbejde. Mange vælger sig selv fra, fordi de har en idé om, at de ikke ved nok til at sidde i en bestyrelse. I stedet for at kigge på pluslisten med ens ressourcer, så kigger de på det, de ikke kan,” siger Randi Ib, der håber, at alt fra unge it-kometer til kreative marketingstyper kan blive en del af selv tunge bestyrelser gennem den nye platform.

10.000 brugere indenfor et år

Selvom de nye platforme langt hen ad vejen er båret af en ideologi om at gøre bestyrelsesarbejdet mere attraktivt for en bredere skare, har Board Governance ikke kun udviklet platformene for sjov.

”Det er vores første digitale satsning, og en meget stor satsning. Vores forretning går godt, men vi har en forventning om, at den nye satsning vækster virksomheden,” siger Randi Ib.

Efter lang tids udvikling er platformene åbnet i starten af maj, og målet er at få 10.000 brugere på de to platforme i løbet af de første 12 måneder.

For at nå det tal, og for at få fat i nogle mere utraditionelle kandidater, har Board Governance arbejdet grundigt med at finde den rette markedsføringspartner.

”Vi har testet otte forskellige virksomheder for at finde ud af, hvem der skulle have opgaven. Vi ser det nemlig som en meget vigtig rolle, både at tracke, hvad der kan forbedres i systemet, men også at sikre, at folk hører om os. Satsningen står og falder lidt med, om folk opdager, at vi findes,” siger Randi Ib, som endte med at vælge aarhusianske Conversio til opgaven på grund af deres resultater og unikke medarbejdere.

Målet er i første omgang at ramme Danmark, Sverige, Norge og Tyskland, men på sigt skal portalerne dække hele Europa.