Lokale influceners, en ny gruppe indflydelsesrige personer, vinder popularitet, mens effektiviteten af traditionelle opinionsledere er faldende. Den trend vinder startuppet Brandheroes på.

Brugen af særligt indflydelsesrige personer har længe været anset som et effektivt, men også bekosteligt, trick i forbindelse med promovering. Hvad end der er tale om en nationalt kendt blogger, en international kendt skuespiller eller sportsstjerne, reklamerer de alle sammen for et eller andet.

”Det kan godt være, at en influencer har et stor reach. Men mange har lidt et integritetstab, fordi de egentlig bare et blevet nogle betalte reklamesøjler. Derfor er det mange gange svært at konvertere det store reach til egentligt salg,” siger Rasmus Arendt Nielsen, der sammen med Thomas Bro har stiftet Brandheroes.

Ved det seneste amerikanske præsidentvalg endte Donald Trump som vinder, mens Hillary Clinton endnu en gang måtte se sig slået. Selvom Hillary havde opbakning fra en lang række stjerner, sammenlignet med Trump, gav det hende ikke en afgørende fordel. Det kunne indikere, at traditionelle influencers har mistet en del af deres indflydelse og dermed effektivitet som markedsføringskanal – en udvikling som danske Brandheroes allerede vinder stort på.

Lokalt frem for internationalt

Det unge danske startup Brandheroes hjælper virksomheder med at engagere en ny gruppe af indflydelsesrige personer – lokale influencers. I stedet for at være internationale eller nationale kendisser er lokale influencers personer med et stort lokalt netværk i et specifikt område. Samtidig har de, som en del af deres indbyggede status, en høj troværdighed og autenticitet, som almindelige mennesker kan spejle sig i og identificere sig med.

Brandheroes eget software lader virksomheden identificere de mest indflydelsesrige privatpersoner inden for et bestemt lokalområde.

”Vi kan eksempelvis finde de 20 mest indflydelsesrige mødre, der interesserer sig for babytøj, sport og madlavning i Odense, og det er enormt værdifuldt for et børnetøjsfirma at engagere dem som brandambassadører. Hver influencer har et mindre reach end ved traditionelle opinionsledere, men følgerne vil være koncentreret i et meget mindre geografisk område, så det er hyperlokal markedsføring. Derfor når man meget længere ud lokalt, og det er nemmere at konvertere dét reach til reelle salg,” siger Rasmus Arendt Nielsen.

Brandheroes bygger på Instagrams API

Brandheroes identificerer i samarbejde med sine kunder den relevante målgruppe. Herefter starter identifikationsprocessen. Her har startuppet, der så dagens lys i foråret 2016, udviklet en proces, som hurtigt identificerer relevante lokale influencers.

Helt konkret bygger startuppets eget software på Instragrams API. På den måde har Brandheroes adgang til store mængder data, som virksomhedens software herefter sorterer i.

”Når målgruppen er på plads, er der sådan set tre stadier: først identificerer vi de lokale influencers, så aktiverer vi dem som brandambassadører, og så monitorerer vi efterfølgende deres aktivitet på sociale medier,” siger Rasmus Arendt Nielsen.

Interesse fra Smukfest og hummel

Og det lader til at virke. Siden etableringen i foråret 2016 har Brandheroes oplevet stor interesse, og virksomhedens kunder tæller blandt andre brands som JBS, Jack & Jones, Smukfest og Dyson. På den måde har Brandheroes identificeret 10.000 lokale influencers i over 100 europæiske byer.

”Vi kan se, at engagement og reach på de aktiviteter, vi laver i samarbejde med kommercielle bloggere og kendte influencers er faldende. Omvendt er det virkelig imponerende, hvor langt vi når ud ved at aktivere mindre og lokale influencers, uden at vi behøver at betale dem på traditionel vis. Vi nøjes ganske enkelt med at give dem vores produkter, og selvom lovgivningen har rykket sig på det område, har metoden ikke mistet sin betydning,” siger Henning Nielsen, omnichannel manager hos Jack & Jones.

Brandheroes er i dag selvforsynende, ligesom startuppet er finansieret af stifterne selv. Og uafhængigheden har ikke sænket det unge startup. Virksomheden planlægger allerede at ekspandere med mulige kontorer i USA og Kina; en ekspansion, der ligeledes finansieres gennem Brandheroes egne midler.