I efteråret var en håndfuld danske fintechs på mission i Indien med det danske Innovationscenter for at sparke døren ind til det enorme marked. Nu begynder de første resultater at melde sig.

Calcabis har re-brandet sig, så det er nemmere at forstå, hvad det er deres virtuelle AI-baserede eksperter kan gøre for bankerne. Det fortæller Kasper Rost, i et mere eller mindre lydtæt glasbur hos Copenhagen Fintech Lab, hvor han har holdt til med sit startup det sidste års tid.

”Nu er vi bare en platform, der kan emulere mennesker. Uanset hvilken afdeling af banken du sidder i, så kan vi replikkerne og automatiserer de opgaver, man sidder med,” forklarer han.

Han er stadig den primære kraft bag Calcabis, som i efteråret var på Fintech Mission i Indien for at forsøge at sælge deres AI-eksperter. En mission der for alvor åbnede hans øjne for de indiske storbanker.

”Efter turen til Indien blev vi inviteret ind til det store bord hos en af de helt store banker. Men vi var faktisk lidt tilbageholdende – for hvad nu, hvis de sagde ja? Vi kunne hurtigt komme til at brænde alle vores ressourcer af på at rejse frem og tilbage,” siger Kasper Rost.

Det indiske marked er enormt, men hans oplevelse er, at det i den grad er præget af lange og hierarkiske beslutningsprocesser, som kan være både for vanskelige og ressourcekrævende at håndtere for et nyt, dansk startup. Selv hvis den langstrakte proces endte med et ja, ville det være en enorm opgave pludselig at skulle servicere en indisk bank med millioner af kunder. Det ville kræve, at startuppet var fysisk til stede i Indien – og dermed stjæle fokus fra andre markeder.

Calcabis ønskede altså ikke at lægge alle æggene i den indiske kurv, men startuppet har dog stadig flere dialoger kørende. Og på det hjemlige marked har rejsen mundet ud i et konkret samarbejde: Calcabis har netop landet en aftale med det indiske konglomerat LTI, som betyder, at LTI nu vil sælge Calcabis’ løsning til 27 lande.

Kasper Rost CEO og founder af Calcabis i gang med at pitche for endnu en bordfuld bankfolk under Fintech Missionen i Indien
Kasper Rost CEO og founder af Calcabis i gang med at pitche for endnu en bordfuld bankfolk under Fintech Missionen i Indien

Officiel fintech-bro viser resultater

Fintech Mission var arrangeret i et samarbejde mellem de danske Innovationscentre og Copenhagen Fintech – og endte ud i en officiel aftale om en fintech-bro mellem Indien og Danmark.

Læs også: Indien og Danmark indgår officielt fintech-samarbejde

Knapt et halvt år senere arbejder seks af de medrejsende startups stadig med den indiske relation: Platformen for trading-undervisning Tradimo er ved at lave en aftale med en indisk robo-investment platform, Cardlay er i dialog med en markedsledende bank om deres white label-løsning og Yourpay arbejder på at hive indisk teknologi hjem til deres betalingsløsning i Danmark.

”Indien er ikke det første marked, man kigger på, men ud af de syv virksomheder, der var med derovre, er der i hvert fald seks som arbejder videre med Indien, så det vil jeg kalde en succes,” siger Simon Schou, CIO hos Copenhagen Fintech.

Derfor håber han også, at Copenhagen Fintech får mulighed for at lave flere af den slags ture fremover.

”Hvis startups skal ud over grænserne og for alvor få et internationalt mindset, skal de ud og opleve andre markeder. Desværre mangler vi lidt de offentlige finanser til at støtte den slags erhvervsfremstød for startup. Vi oplever ofte, at det danske erhvervs- og eksportfremmesystem er mere designet til store virksomheder end til SMV’erne, når vi vil hjælpe dem ud i verden – og det er jo lidt ærgerligt, når vi med en tur som den her kan se, hvilke resultater det kan give,” siger han.

Store men langsomme armbevægelser

Betalingsfacilitatoren Yourpay oplevede noget af en rutsjebanetur, da de besøgte Indien: Først mødte de utrolig kraftig modstand fra bankerne, så fandt de et nyt område, de kunne konkurrere på, og til sidst endte de med at ville hive indisk teknologi med hjem. Og sidste del arbejder de stadig med.

YourPay om Fintech Mission i Indien

For de syv danske startups, der tog på Fintech Mission i Indien, var rejsen en rutsjebanetur. Men den stejle læringskurve åbnede muligheder for at gøre forretning med det enorme land.Hør Simone og Phillip fra Yourpay fortælle om deres tur.// Artiklen kan læses her: https://old.techsavvy.media/drop-attituden-grib-mulighederne-i-indien/

Geplaatst door TechSavvy Media op Woensdag 6 december 2017

”Vi mødte et indisk startup i en af bankernes acceleratorer, som var ret skarpe på biometri. Dem har vi stadig en dialog med for at undersøge, hvordan vi kan bruge det i en europæisk kontekst i takt med vores udrulning i nye markeder,” siger Simone Chimera, CCO hos Yourpay.

Han fortæller samtidig, at de har undersøgt hvordan Yourpay kunne komme ind på det indiske marked, men indtil videre er det skudt til hjørne for resten af 2018. Ideen var nemlig at få adgang til det store, indiske framework ‘IndiaStack’, men uden en lokal indisk tilstedeværrn er de blevet fanget i bureaukratiet.

“Vi har god dialog med meget kompetente personer, der kan rykke på teknologien. Men kulturforståelse spiller en ligeså vigtig rolle som det økonomiske, og den medvirker til, at jeg også med respekt må forholde mig med tålmodighed. Det handler ikke om at gøre det hurtigt – men rigtigt,” siger Simone Chimera.

 

FAKTA: Deltagernes resultater af Fintech Missionen i Indien:

  • Calcabis – Har landet en aftale med det indiske konglomerat LTI, og arbejder på proof-of-concept aftaler i Indien.
  • Cardlay – Er i dialog med en markedsledende bank om deres white label-løsning.
  • Coherra – Samarbejde med Yen Capital. Har ansat to repræsentanter i Indien, som skal servicere de kontakter, der er skabt.
  • Tradimo – Diskuterer konkret partnerskab med en indisk robo-investment platform, som de forventer materialiserer sig i løbet af året.
  • Yourpay – Hiver biometrisk teknologi hjem fra en indisk startup, og arbejder på at outsource dele af udviklingen til Indien.
  • November First – Har indlende samarbejde med en indisk storbank, som skal styrke deres valuta-netværk.