Det danske energistartup, Lun, har rejst en kæmpe investering fra bl.a. Partech, Norrsken VC, Lowercarbon Capital og MCJ Collective. Nu sætter virksomheden alle sejl til for at gøre boliger grønne i hele Europa.

Det danske energistartup Lun står bag en software, der gør det lettere for forbrugere, leverandører at opskalere deres varmepumpeindsats effektivt.

Nu har virksomheden rejst 76,7 millioner DKK (10,3 millioner euro) til at hjælpe med at dekarbonisere boliger i hele Europa. Rygstødet kommer bl.a. fra Partech, Norrsken VC, Lowercarbon Capital, MCJ Collective og den tidligere investor Foundamental.

“At reducere kulstofindholdet i boligerne er et presserende klimaproblem, som kun er blevet fremskyndet af det nuværende geopolitiske krav, som Europa står over for. 12 % af CO2-emissionerne i EU stammer fra opvarmning af boliger, og 90 mio. bygninger opvarmes med kedler med fossilt brændstof. Teknologien til at løse dette problem er allerede tilgængelig og økonomisk mere attraktiv end det fossile brændstofalternativ – men overgangen til renere opvarmning går for langsomt”, siger Martin Collignon, medstifter og administrerende direktør for Lun.

Mere forskning og udvikling

Konkret forenkler Luns løsning salg, planlægning og installation af varmepumper for håndværkere med færre lastbilture, hvilket letter processen for forbrugere, installatører og leverandører, der ønsker at udvide deres varmepumpeinitiativer.

“For at fremskynde overgangen til renere boliger i hele Europa er vi nødt til at udstyre de virksomheder, der foretager eftermontering, med den rette teknologi og incitament til at fokusere på det, der driver dekarbonisering. Samtidig skal vi levere løsninger til boligejerne, der gør skiftet til grøn energi indlysende og ubesværet,” siger Martin Collignon.

Luns system er i øjeblikket i en alpha-udgave med testere i Danmark. De tildelte midler vil blive brugt til at udvide omfanget af virksomhedens aktiviteter og intensivere dens fokus på forskning og udvikling.