Betyder Metaverset en radikal ændring af vores samfund? Er det hele bare hype og røgslør? Eller repræsenterer det virtuelle univers en reel mulighed for morgendagens iværksættere, startups og virksomheder? Fire eksperter giver her deres bud på, hvad Metaverset kommer til at betyde.

Artiklen er en del af magasinet ‘Virtual VRevolution’. Du kan læse hele magasinet online her.


Simon Lajboschitz – CEO og medstifter, Khora

Hvad kommer Metaverset til at betyde for vores samfund?

Det største skift som Metaverset/Web 3.0/det rummelige internet (kært barn har mange navne) vil skabe, er af vores virkelighedsopfattelse. Nu er vi ikke længere fysiske væsener, der lever i en verden af atomer, men bliver næsten i lige så høj grad væsener som lever i en verden af bytes. Med digitale ejendele, ejendom og venskaber og digitale redskaber som føles som en naturlig forlængelse af os selv. Ligesom GPS-apps har givet os evnen til at navigere og telefonen har givet os evnen til at tale med folk langt væk, vil disse redskaber give os evnen til at leve sundere, løse problemer og forbedre os selv. Og de vil føles som en forlængelse af, hvem vi er. Det betyder også, at de udfordringer vi har i dag, mht. privacy, digital afhængighed og tillid vil blive sat endnu mere på spidsen.

Hvilket potentiale repræsenterer det for fremtidens iværksættere og startups?

Metaverset og det rummelige internet vil blive en uundgåelig del af alle fremtidige virksomheder – akkurat som internettet er det i dag. Alle kommer ikke nødvendigvis til at sidde med VR briller hele dagen og shoppe i en VR Nike-butik. Det er der helt sikkert nogle som vil, men det rummelige internet bliver lige så meget en AR-manual, som ved hjælp af hologrammer hjælper dig med at reparere din vaskemaskine eller en digital hologram guide, som viser dig rundt, når du besøger en ny by. Det betyder masser af muligheder for spirende startups, der kan komme ind og være med til at skabe et helt nyt marked af produkter og services. Men der er også mange store firmaer, som ikke vil nå at handle på den disruption, og de vil så se sig overhalet at nye spirende konkurrenter, der bruger teknologien mere effektivt.


Karina Rothof Brix – Landechef i Danmark for Firi, Nordens største kryptobørs

Hvad kommer Metaverset til at betyde for vores samfund?

Det korte svar er ALT. Ikke lige med det samme, men med tiden vil metaverset være en integreret del af den måde, vi oplever hverdagen på. Både vores arbejdsliv og vores sociale liv kommer på mange måder til at være delt mellem vores tilstedeværelse i den fysiske verden og i de virtuelle verdener. Og at vi gennem VR, AR og andre teknologier hopper ind og ud dem uden at tænke over det. Virksomheder vil skabe kontorer i de virtuelle verdener, hvor vi som avatars kommer til at kunne gå rundt, holde møder og teste nye produkter af med alle de andre avatars, som er vores kollegaer. Når vi ser fodboldkampe på den lokale sportscafé, bliver det virtuelt som at træde ind på selve stadionen og ikke blot en kamp på en skærm.

Hvilket potentiale repræsenterer det for fremtidens iværksættere og startups?

Med en stigende tilstedeværelse i det virtuelle, opstår et behov for nye produkter og forretningsmodeller. Særligt tøj og eventindustrien kommer til at se uanede muligheder for forretning. Med nye måder at drive forretning på, kommer også et behov, for at vores juridiske forståelse og regler gentænkes og revurderes. De nye muligheder giver samtidig god plads til flere iværksættere, der formår at skabe nye produkter eller apps på de protokoller, der kommer til at danne grundlaget for Web3. De agile virksomheder vinder, hvis de forstår de mekanismer, der ligger i at metaverset I højere grad kommer til at bygge på engagerede communities og kunder, der ønsker at blive informeret og inddraget. Yderligere vil iværksættere med kompetencer inden for gamifications være dem, der hurtigst kan vækste.


Sofie Hvitved, associeret partner i Institut for Fremtidsforskning

Hvad kommer Metaverset til at betyde for vores samfund?

Pandemien har uden tvivl været skelsættende for idéen om det ‘næste internet,’ og medført en tsunami af investeringer – mest bemærkelsesværdigt fra store teknologivirksomheder som Microsoft og Meta. Hver uge annonceres nye projekter, og i denne tidlige fase vil de alle definere, hvordan Metaverset vil tage sig ud. Derfor er vi lige nu vidne til et kapløb om at skabe de byggeklodser, som Metaverset kommer til bliver bygget op om.

Der er ingen tvivl om, at skaberne af Metaverset vil får ekstrem magt, når de skal designe strukturen på det fremtidige internet og nye forretningsmodeller ser dagens lys. Derfor ser vi også lige nu en guldgraver-mentalitet, der minder om det vilde vesten og internettets tidlige dage.

Hvilket potentiale repræsenterer det for fremtidens iværksættere og startups?

Der er uden tvivl en række faldgruber forbundet med Metaverset, ligesom der er med udviklingen af internettet, både når det kommer til de etiske spørgsmål, sikkerhed, bæredygtighed og brugen af data, som kan have en ekstrem stor indvirkning på vores samfund, hvis vi ikke får styr på det. Men det er også vigtigt at have en eksplorativ tilgang og være bevidst på alle de muligheder, som Metaverset bringer med sig. For teknologierne i Metaverset kan føre til et hav af produkter og tjenester i det nye virtuelle lag, som kommer til at omgive os. Metaverset handler i høj grad om at forbinde mennesker, steder og ting, og hvis vi kan finde måder der kan hjælpe os med at skabe værdifulde relationer og gøre os bedre, klogere, gladere og mere forbundne, så tror jeg man har fundet opskriften til succes i Metaverset.


Mads Troelsgaard – medstifter og CEO, SynergyXR

Hvad kommer Metaverset til at betyde for vores samfund?

Ingen ved, hvor meget Metaverset kommer til at påvirke verden. Men da det reelt set er den næste revolution efter internettet, kan vi starte med spørge os selv, hvad internettet betyder for verden i dag? Rigtig meget, er de fleste nok enige om. Derfor er det klart, at Metaverse bliver lige så skelsættende. I den sammenhæng fokuserer vi meget på, hvordan det påvirker virksomhederne. Lige nu er der en ’det vilde vesten-følelse’ omkring Metaverset, hvor reglerne stadig er ved at blive formuleret. Men virksomheder kan ikke operere i det miljø. De har brug for større kontrol, sikkerhed, privatliv og veldefinerede regler for at overleve og trives.

Hvilket potentiale repræsenterer det for fremtidens iværksættere og startups?

Der er et enormt potentiale og muligheder for alle, især iværksættere og startups. På mange måder er det beslægtet med, da internettet trådte ind på scenen for 30 år siden. Tænk på, hvor mange startups, der blev lanceret dengang, og hvor mange af dem, der er vokset til at blive verdensomspændende selskaber. Som med enhver større innovation skaber det muligheder for nye produkter og tjenester, efterhånden som økosystemet udvides.