Det globale befolkningstal stiger massivt frem mod 2050. Mange flere munde skal mættes, og det kommer til at udfordre fødevareindustrien og landbruget. Udfordringer der skal løses globalt, men som acceleratoren Rockstart mener, Danmark har kompetencerne til at blive omdrejningspunkt for.

Med et globalt befolkningstal på vej mod 10 milliarder i 2050, er presset på landbrug og fødevareindustrien stigende, hvis de skal sikre bæredygtig og sikker madproduktion til det stigende antal mennesker. En udfordring der ifølge acceleratoren Rockstart kræver, at de traditionelle industrier begynder at arbejde på en ny måde.

“Agrikultur- og fødevareindustrien er en af de største globalt set, men også en af de industrier, der bevæger sig langsomst, når det kommer til innovation og disruption,” siger Rune Theill, CEO og co-founder af startup acceleratoren Rockstart.

Læs også: Nyt innovationssamarbejde skal løfte danske fødevare-iværksættere

Acceleratoren har siden 2011 arbejdet med at skabe økosystemer på tværs af forskellige vertikaler. Og nu mener den danske stifter og CEO at tiden er kommet til at skabe et økosystem indenfor AgriFood-vertikalen.

Rockstarts mission er at blive katalysator for et globalt økosystem, der kan fostre innovation og entreprenørskab ved at tilbyde adgang til marked, kapital, community og ekspertise. Et økosystem der meget vel kan komme til at udspringe fra Danmark.

Udfordring kræver globalt økosystem

Rockstart har kun eksisteret i seks år, men har allerede kastet sig ud i tunge vertikaler som AI og Smart Energy. Og det er erfaringerne fra de vertikaler der kommer til at danne grundlag for den måde, de vil skabe et AgriFood-økosystem på.

“Det er ikke muligt at løse de massive udfordringer alene. Hos Rockstart arbejde vi på at bringe forskellige interessenter sammen – institutioner, corporates, investorer, startups, communities, myndigheder osv. Hvis de alle sammen samarbejder, er der en chance for at disrupte og innovere vores nuværende system til det bedre,” mener Rune Theil.

Selvom problemerne skal løses globalt, kræver de dog et lokalt kraftcenter, der kan drive udviklingen. Rockstart ser allerede en stor portion innovation i Europa indenfor AgriFood og fremhæver Holland og Tyskland som to powerhouses, når det kommer til teknologisk innovation og kommercielt output. Men alligevel mener de, at det er Danmark, som er helt i front.

“Danske startups og researchers har den bedste track record når det kommer til at opfinde, lancere og kommercialisere Agri- og FoodTech innovation i Europa,” siger Rune Theill.

Rune Theill med alle startups fra et af Rockstarts programmer
Rune Theill med alle startups fra et af Rockstarts programmer

Danmark har allerede en unik position

Der går nærmest ikke en uge uden en ny by proklamerer sin ambition om, at blive det næste Silicon Valley for et eller andet. Men indenfor landbrug og fødevare har Danmark faktisk en track record der viser, at landet har, hvad der skal til for at blive et kraftcenter for AgriFood-startups.

”Da vi startede med at grave i tal og statistikker, var vi imponerede over, hvad der allerede er opnået i Danmark. Indenfor Europa har Danmark det højeste antal AgriFood-patenter, den højest rate af omsætning fra innovation og rangerer højest for forretningsmiljøet. Det gør alt sammen Danmark til den perfekte lokation til at forbinde et globalt netværk af changemakers indenfor AgriFood,” siger Rune Theill.

Læs også: Hvordan ser fremtiden ud for Silicon Valley?

Samtidig bidrager store, veletableret virksomheder som Danish Crown og Arla allerede med innovationscentre, og det gør Danmarks position endnu bedre.

“Der findes endnu ikke noget sted I verden, hvor du som AgriFood-iværksætter kan tage hen for at maksimere din impact. Det giver en unik mulighed for at bygge dét sted i Danmark,” siger Rune Theill.

 

AgriFood på TechBBQ og TechFestivalen:

Som en del af planen om at skabe internationale forbindelser i AgriFood-spacet, afholder Rockstart en serie af AgriFood Tech Sessions under TechBBQ og Techfestival d.5-6. September i København.

Der vil både være besøg af danske AgriFood-personligheder og internatiale startups fra spacet – blandt andet Freight Farms fra Boston, der laver container farms; Kukua fra Nigeria/Holland, der laver giver landmænd smartere vejrdata og Bugsolutely fra Kina og Thailand, der laver mad ud af insekter.