Flere nordiske startups søger til andre byer end San Francisco, når de vil have hul på markedet på den anden side af Atlanten. Mange søger endda den helt modsatte vej til Tel Aviv, Singapore og Seoul. Silicon Valley er ikke længere eneste gyldne mulighed for techstartups. Er The Valley ved at miste sin stråleglans?

Her hedder de gejstlige Facebook, Apple og Google. Adelen udgøres af acceleratorer og investorer som 500 Startups, Intel Capital og Y Combinator. Novicer rejser langvejs fra for at forkynde deres tro på fremtidens teknologi.

Silicon Valley. Hjemsted for så mange knuste drømme og uopnåelige håb. Men også hjemsted for en utrolig vilje, arbejdsomhed og innovativ energi. Det er her, man tager hen, hvis man vil frem inden for de nyeste teknologier. Eller er det?

Jeg læste i en blog af Creandums Carl Fritjofsson, at Silicon Valley havde peaket. Men når man kører rundt syd for San Francisco blandt adresser som 1 Hacker Way og Infinite Loop, hvor it-giganternes byggerier optager arealer svarende til små byer, når Googles, Facebooks og Apples private busser dag ud og dag ind fyldes af medarbejdere med computer under armen og telefon i øret, når trafikken i Palo Alto, Menlo Park og Mountain View søger at konkurrere med 101 omkring Los Angeles, når der i sportsbutikker hænger portrætter af Steve Jobs frem for Michael Jordan, og når investeringer i startups i dette område stadig overstiger alle andre regioner i verden, er tryllestøvet ikke blæst helt ud af dalen.

Men noget er der sket.

Silicon Valley er ikke længere det eneste sted, der byder på optimale betingelser for teknologisk succes. Investeringerne er ikke længere kun målrettet den berømte dal i Californien. I Seoul, Lissabon, Tel Aviv, Singapore og Sao Paulo – og ikke at forglemme København, Stockholm og Helsinki – spirer startupøkosystemer, og vil iværksætterne til USA er området omkring San Francisco ikke det eneste rigtige. Også steder som Boulder, Colorado, Minneapolis, Minnesota, og Portland, Oregon tiltrækker udenlandske startups. Startupøkonomien har bredt sig ud.

Og selvom pengene stadig ruller ind i større bundter i Silicon Valley end alle andre regioner, så er bundterne blevet mindre. Silicon Valley er stadig i top5 inden for risikovillig kapital i USA, men i 2016 faldt den samlede VC-finansiering med 28 procent, og der var 21 procent færre salg ifølge en rapport udgivet af PwC og CB Insights. Silicon Valley har fået mere konkurrence.

Det bekræfter Bill Joos, stifter af Go To Market Consulting og ekspert i at klargøre startups til investorer, da jeg fanger ham efter et oplæg hos Innovation Centre Denmark Silicon Valley, hvor han nok engang har undervist danske deltagere i SCALEit i at pitche, netværke og “connect the dots”-mentaliteten. Han er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at Silicon Valley stadig er et enormt stærkt område, fordi økosystemet her har alt. Så for ham er der ikke tale om, at Silicon Valley har peaket eller er faldet af på den, andre områder har bare fået hævet niveauet.

Og netop det fintmaskede, altomfavnende startupøkosystem og den helt specielle pay it forward-kultur gør, at Silicon Valley stadig er lige ét niveau over andre regioner, mener Executive Director for Innovation Centre Denmark Silicon Valley, Søren Juul Jørgensen.

“Silicon Valley er stadig centrum. Techgiganterne er her, hele miljøet er samlet her, nogle af verdens bedste universiteter er her. Det er en fast fødekanal. Der er en helt særlig ånd her, og en måde hvorpå tingene hænger sammen, som er så stærk, at jeg ikke tror, Silicon Valley er truet på sin førerposition,” siger han i sit solbelyste hjørnekontor i Palo Alto.

I New York er det især fintech og gaming-industrien, der tiltrækkes, i Los Angeles er der et stærkt miljø for AR og VR, men i Silicon Valley kan man finde alle teknologierne, lige fra AI til fintech, automotive, fødevarer og produktion, fortæller Søren Juul Jørgensen.

“Som udenlandsk startup er tilgængeligheden i Silicon Valley større; det er et åbent og erfarent økosystem, og pay it forward-kulturen er indgroet her. Selvom ressourcerne nu også er tilgængelige i andre dele af USA og verden, kan man ikke sige, at Silicon Valley har peaket. Der er ikke en anden arvtager. Der er bare kommet andre muligheder med Indien, Kina, Israel og Latin Amerika. Men koncentrationen af penge er ikke lige så stor, og selvom en del kan replikeres i andre områder, er det en unik pakke, man får her.”

Hos Nordic Innovation House er der da også nok nordiske virksomheder at tage af. Når man træder indenfor, er den ene væg fyldt med navne; Kudos, Vivaldi, Flow, gobi, Snö, Firstbeat, Wirepas, Watchbox, Sigma, Blockie.io og Capt for at nævne et par stykker. Her er der dog ikke mange danskere, udover de besøgende fra SCALEit som med jævne mellemrum fylder lokalerne, når programmet kører. Men det betyder ikke, at alle danskere rejser til Minneapolis som Queue-it og Siteimprove eller New York som Reform.

På toppen af Tilden Hotel i Tenderloin i San Francisco – et belastet område, hvor startups er begyndt at flytte ind side om side med gadens hjemløse, eksempelvis har Zendesk åbnet kontor her – taler jeg med Christian Vinther, Innovation Advisor og en af frontfigurerne bag SCALEit-programmet. Han fortæller, at interessen for i hvert fald SCALEit stadig er stor, og at de sagtens kan finde startups.

“Vi har altid en god dialog med mange startups, men vi skal også ud at snakke med mange for at holde os relevante. Det kræver selvfølgelig en indsats,” fortæller han.

Og ligesom det kræver en indsats for SCALEit at holde relevansen og overleve i en tiltagende globaliseret og digitaliseret verden, skal også Silicon Valley gøre en indsats for at blive på toppen.

“Jeg oplever stadig en stigende interesse fra startups i Silicon Valley. Al den tid jeg har været her, har det været et hot område, men det er ikke eksklusivt om den stigende interesse mere. Mange andre hubs er også begyndt at gøre det rigtig godt. Men økosystemet her er unikt, og vil være det mange år ud i fremtiden,” siger Christian Vinther.