Til december drager en række healthtech startups til Banglore i Indien for at afsøge deres potentiale på markedet. Inden de drager afsted bliver de matchet med både potentielle kunder og samarbejdspartnere.

Read english version here.

I Indien er der mere end 420 millioner internetbrugere, hvoraf 65% er fra mobile enheder.

Det er 20% flere end sidste år.

Indien befinder sig med andre ord i en teknologisk transformation, hvor markedet bærer et stort potentiale for digitale løsninger. Især taget i betragtning at disse tal kun dækker en tredjedel af landets 1.3 milliard indbyggere. Nu vil Coconut Bootcamp hjælpe danske startups og SME’er med at entrere det indiske marked.

Læs også: Er Indien et slaraffenland for tech-startups?

Claus Nielsen rekrutterer danske startups og virksomheder til turen. Han har erfaring med lignende ture til Asien og USA med sundheds- eller velfærdsteknologi som omdrejningspunkt. Han mener dog, at Coconut Bootcamps program skiller sig ud af en helt afgørende grund.

”Bootcampen adskiller sig fra andre lignende tilbud ved den grundige forberedelse, som hver enkelt virksomhed går igennem. Vi rekrutterer kun virksomheder, der er klar til gå ind på markedet og matcher dem med relevante partnere i Indien. Vores ambition er, at de enten kommer hjem med en forbedret markedsstrategi eller konkrete partnerskaber i det her gigantiske marked, som allerede er der,” siger Claus Nielsen.

En unik mulighed

Det er sjældent nemt at træde ind på et nyt marked og udfordringen bliver ikke mindre på et indisk marked, hvor antallet af internet- og mobilbrugere kun overgås af Kina. Netop brugerne er nøgleordet her. Det anslås, at Indiens middelklasse vil bestå af 547 millioner mennesker i 2025, hvilket gør landet til verdens tredjestørste forbrugermarked.

Derfor er det også afgørende, at man forstår kulturen og forbrugerne og hurtigt kan skabe et netværk i miljøet. En opgave man i teorien selv kan løse, men det kræver en masse benarbejde og ressourcer. Coconut Bootcamp kan dog være en genvej til det netværk.

”Du kan til enhver tid selv investere ressourcer i at tage til Indien og her kan du også bruge ambassaderne, til at introducere til økosystemet. Men fordi vi lægger så mange kræfter i forberedelserne og tager så mange virksomheder afsted på samme tid, så har vi meget nemmere ved at tiltrække eksempelvis investorer eller større virksomheder,” fortæller Claus Nielsen.

”Der kommer en synergieffekt fordi mange af de store distributører er interesseret i et marked og ikke kun i den enkelte virksomhed. Derfor kan vi tiltrække repræsentanter på et højere beslutningstagerniveau i virksomhederne, fordi de er interesserede i flere af virksomhederne. Derudover sætter vi også hele maskineriet omkring ambassaderne og det danske innovationscenter i spil for at trække på deres indsigt.”

Det er ikke første gang, at Coconut Bootcamp drager til den sydasiatiske republik for at introducere startups til markedspotentiale. Sidste år var arrangørerne i New Delhi med ti danske edtech-virksomheder og dette års bootcamp bygger videre på erfaringerne fra sidste år.

”Tidligere forløb giver os god grund til at forvente meget af turen på virksomhedernes vegne. Typisk vil de gerne have nye kunder eller andre kommercielle aftaler i bogen, når turen er slut. Sidste fik Coconut Bootcamp sin ilddåb i Indien ved en tur til New Delhi for Ed-tech startups. Her var succesraten høj og flere af de deltagende virksomheder kom hjem med nye partnerskaber eller kunder. Den samme succesrate er ikke set mange andre steder og derfor kan vi se, at vi tilbyder en unik mulighed,” fortæller Claus Nielsen.

En rugekasse og et overset kontinent

Først og fremmest har Coconut Bootcamp fokus rettet mod på vækstvirksomheder fra de helt små til de større, der har et produkt de gerne vil have ud på verdensmarkedet for at gøre en forskel. Det er vigtigt, at man er klar til at få en håndsrækning til en global markedsekspansion. Også på trods af, at man ikke ved meget om Indien inden forløbet.

”Mange virksomheder indenfor for velfærds- og sundhedsteknologi, befinder sig godt i Danmark. Men 5.5 millioner mennesker har også sin begrænsning og derfor skal det danske marked også kun ses som en rugekasse, hvis man har et potentiale om at gøre en forskel. Men desværre kigger de fleste mod nærmarkeder i Europa og herefter USA. De overser fuldstændig det, der sker i Asien,” siger Claus Nielsen.

Tal fra februar i år fra OECD viser at Indiens økonomi vokser med den højeste hastighed blandt G20 landende. Fortsætter den vækst vil Indien inden for få år overhale USA som den tredje største økonomi og så vil interessen for alvor rette sig mod Indien. Derfor er budskabet fra arrangørerne klart. Det er nu, hvis man vil skabe en konkurrencemæssig fordel på et marked med kæmpe potentiale som Indien.

Potentialet for Healthtech

Der er en generel efterspørgsel på teknologiske løsninger i Indien, men især inden for sundheds- og velfærdsindustrien er interessen stor. For første gang i 15 år fremlagde den indiske regering i år en national sundhedspolitik, NHP (National Health Policy).

Den tidligere sundhedspolitik havde det beskedne formål at fremme en acceptabel sundhedsstandard blandt den generelle befolkning. Mens der er sket fremskridt hen imod forbedring af adgangen til sundhedsydelser, er det ikke lykkedes at give kvalitet i ydelserne til hele befolkningen.

Det indiske Ministerie for Sundhed og Familievelfærd har netop vedtaget et ambitiøst mål om at screene hele Indiens befolkning over 30 år for kroniske sygdomme.

Derfor er udviklingen af ny sundhedsteknologi også en vigtig brik i regeringens udspil. Med det nye udspil ønsker man at skabe sundhedspleje gennem information om velfærds- og sundhedsteknologiens effektivitet. Dette er et positivt skridt, da de høje standarder vi er vant til at operere under i den skandinaviske velfærdsmodel kan hjælpe med at optimere teknologier og informere politiske beslutningstagere i Indien og støtte landets mål om universel sundhedstjeneste.