Alt for få kvinder går ind i programmering, men den udvikling vil ITU vende, når de inviterer kvindelige gymnasieelever indenfor til IT-Camp, hvor de kan rode med big data, robotter og andet nørderi i påskeferien.

Der findes flere eviggyldige sandheder i denne verden. Der findes ikke dårligt vejr, men forkert beklædning. Ananas hører ikke til på pizza. Og den måske største sandhed er, at når det kommer til programmering, så er det stort set kun mænd, der er i branchen.

Dét vil ITU dog prøve at vende, når de i påskeferien åbner en IT-Camp, hvor kvindelige gymnasieelever kan komme ind og prøve kræfter med programmering og forhåbentlig søge ind på en af universitets linjer senere hen. Det er noget virksomhederne virkelig efterspørger, siger rektor på ITU Mads Tofte i en pressemeddelelse.

“Erhvervsstyrelsen vurderer, at Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister i 2030, og hvis vi skal dække behovet, skal vi have kvinderne med. Der er fantastiske karrieremuligheder inden for it, også for kvinder. Derudover er en mere ligelig kønsfordeling godt for både arbejdsmiljøet og for innovationen ude i virksomhederne, fordi man får flere perspektiver på problemstillingerne,”” han.

Programmér en app eller lær om big data

IT-Campen foregår den 10-11. April, og unge kvinder på gymnasier, eller folk der har et sabbat-år kan deltage gratis. Der kommer kvindelige studerende fra ITU’s bacheloruddannelse i softwareudvikling og holder oplæg, og der kommer også folk fra virksomheder, der vil fortælle om karriemuligheder inden for IT-branchen.

En trediedel af de sturerende på ITU er i dag kvinder, og ifølge rektor Mads Tofte er der en klar grund til det tal ikke er højere.

“Oplevelsen med at prøve at programmere er utrolig vigtig. Hvis man aldrig har prøvet at programmere, hvordan skal man så kunne vide, om det er noget for én selv? Der er rigtig mange, der synes, det er supersjovt og kreativt at programmere, når de først prøver det. Det gælder både drenge og piger. Men fordi mange kvinder aldrig prøver det, så får de ikke den oplevelse. Derfor er initiativer som IT-Campen afgørende,” siger han.

IT-Campen har plads til 30 unge kvinder, og pladserne fordeles efter først til mølle-princippet. Interesserede kan læse mere og tilmelde sig via ITU’s hjemmeside.

Om man kan rive gymnasieelever væk fra deres påskeferie og ind på en anden uddannelseinstitution i stedet bliver dog interessant at se.