Eleverne er vilde med den anderledes undervisning, som iværksætteren Sanne Moth giver dem. Samtidig får hun både løn for at undervise og brugbare inputs med hjem fra forløbet.

De fleste iværksættere ville nok få en smule svedige håndflader, hvis de havde fået sat et møde i stand med Thomas Borgen – den øverste chef for Danske Bank. Men da han besøgte Englystskolens iværksætterforløb med sit entourage af jakkesæt, virkede det ikke til at påvirke de deltagende elever synderligt.

“Eleverne er stadig nogle små vilderter. De har ikke de samme rammer og begrænsninger som os voksne iværksættere – de er ikke dresserede endnu. Så ligesom vi iværksættere er nytænkende og agile og derfor interessante for de store virksomheder, er det interessant for os iværksættere at arbejde sammen med eleverne. De er ikke bange for at være ambitiøse, de rykker bare og gør noget,” siger Sanne Moth, ejer af designvirksomheden Moth Designværksted.

Gennem de seneste seks uger har hun været tovholder på et iværksætterforløb for de ældste elever fra Englystskolen ved Vejle, hvor eleverne blandt andet skal designe og sælge deres egne sko. Og det har – ud over et honorar for forløbet – givet Sanne Moth inspiration til hendes egen forretning.

Der blev høfligt ventet mens Sanne Moth og Thomas Borgen talte sammen Foto Henrik Kastenskov
Der blev høfligt ventet mens Sanne Moth og Thomas Borgen talte sammen Foto Henrik Kastenskov

Giver Life Skills

Elevernes iværksætter-valgfag løber med forskellige intensitet over hele semestret. Det overordnede mål er at designe, få produceret og sælge 100 par sko, men sideløbende får eleverne også andre iværksætter-opgaver, som de skal løse.

Den mest intensive del af forløbet foregik forleden i iværksættermiljøet Spinderihallerne i Vejle. Her skulle eleverne – ud over at hilse på Thomas Borgen – udvikle deres egen mini-forretning og bruge kompetencer som er meget forskellige fra dagligdagens grammatik og brøkregning.

”Der er ingen tvivl om, at der her er mulighed for at få store succesoplevelser, også for dem der ikke er vant til at få dem. Dem der ikke har haft en stemme i klassen, fordi de ikke er lykkes med de akademiske fag, de har typisk nogle andre entreprenante kompetencer – f.eks. indenfor det kreative område eller ledelse. Og det opdager de her,” siger Sanne Moth.

Læs også: Skoleelever starter egen mini-forretning som valgfag

Modsat oplevede nogle af de elever, der normalt er dygtige i skolens traditionelle fag, at de ikke kunne nå de ambitiøse mål, de havde sat for sig selv i iværksætteri-faget. Men sådan en oplevelse af, at man kan fejle og derefter gentænke procedurer og sadle om – og at verden ikke går under af den grund – mener Sanne Moth, gavner alle elever.

“Vores mål er ikke, at der skal komme 80 procent iværksættere ud af det her. Der skal komme 80 procent stærkere elever ud af det, som kan agere i alle slags situationer med medgang og modgang. Det er lifeskills,” siger Sanne Moth.

Undervisning skal være med rigtige iværksættere

Entreprenørskab er blevet et krav til undervisningen i folkeskolen, men de færreste har så ambitiøst et tilbud som Englystskolen. Mange steder står læreren for undervisningen i stedet for en fuldblodsiværksætter, og det, synes Sanne Moth, kan optimeres.

“Eleverne ser på mig med helt andre øjne end deres lærer, og jeg ser dem med helt andre øjne. Jeg ser med det samme deres entreprenante kompetencer – dem der ikke traditionelt måles, vejes og honoreres i folkeskolen – og dem kan jeg gøre dem bevidste om på en anden måde. Hvis entreprenørskabsundervisningen skal være optimal, skal der være rigtige iværksættere indover – det er værd at investere i,” mener Sanne Moth.

Indtil videre har hun kørt fire forløb af forskellige længde i folkeskoler, og hver gang ser hun, hvordan eleverne vokser i mødet med iværksættere i virkelighed

“Det er guld værd, at få dem med herned i Spinderihallerne, hvor de kan møde en rigtig iværksætter i de rigtige omgivelser. De oplever lige pludselig, at det de brænder for, kan blive en levevej – at bygge højttalere eller designe tøj. Men der er ingen foræringer i forhold til at få kontakt til virksomheder her i huset – det er en del af øvelsen, at de selv skal skabe kontakten,” siger Sanne Moth.

Under iværksætterforløbet i Spinderihallerne skulle eleverne fra Englystskolen ikke bare udfylde forretningsplaner der skulle også produceres til deres egen mini forretning
Under iværksætterforløbet i Spinderihallerne skulle eleverne fra Englystskolen ikke bare udfylde forretningsplaner der skulle også produceres til deres egen mini forretning

Får inspiration af at undervise

Det er dog ikke kun eleverne, der får noget ud af undervisningen – det gør Sanne Moth også.

“I forhold til skoene er det jo fordi, jeg selv designer sko, og er lidt nysgerrig på, hvordan eleverne vil markedsføre det,” siger hun.

Så længe hun kan putte noget ind i undervisningsforløbene, sin også giver mening for hendes virksomhed, vil hun blive ved med at deltage i dem. Det er nemlig den måde hun mener, at både hun og eleverne får mest ud af det på.

“Så er engagementet meget større. Jeg giver eleverne mere, hvis jeg ved, at det ikke bare er en opgave, jeg er på, og så tager jeg min betaling og går. Det giver meget mere gensidigt udbytte på den her måde.”

Platform: Vil gøre iværksætterkontakt til en forretning

Eleverne skal interagere med rigtige iværksættere, men de rigtige iværksættere skal blive ved med at være iværksættere – og helst bidrage til forløbene med noget, der giver mening for deres forretning.

Det betyder, at der skal en masse iværksætter-aktører til, hvis alle skoler skal have så ambitiøst et tilbud som Englystskolen. Og den udfordring vil Sanne Moth også forsøge at løse.

”Vi vil lave et kartotek over iværksættere, som ønsker denne form for gensidig, udbytterig interaktion med skolerne – med hjælp fra Mind The Future, som jeg også bruger i mine forløb, der står for alt det didaktiske, så forløbene går hånd i hånd med den traditionelle undervisning og er med til at opnå læringsmålene,” forklarer Sanne Moth.

Læs også: Danske skoler i front på makerbevægelsen

I praksis ønsker hun sammen med Mind The Future at lave en platform, der leverer det faglige og didaktiske indenfor forskellige fag til iværksætterne, der til gengæld leverer deres iværksættererfaring.

Samtidig skal platformen gøre det nemt at overskue for skoler, hvordan de får fat i en iværksætter til et bestemt forløb – og hvad det koster.

”Der er mange gode argumenter for, at det giver mening for skolerne at lege med os. Og når det giver god mening for dem, er der også en forretning for os. Det er vigtigt at det forbliver en forretning, hvis vi skal sikre kvaliteten og skalerer det,” siger Sanne Moth.

Med erfaringer fra fire iværksætterforløb i forskellige længder er Sanne Moth så småt begyndt at arbejde på platformen CoCreate.io i samarbejde med Mind The Future, så de kan gøre det nemmere for både skoler, lærere og iværksættere at få entreprenørskab ind i folkeskolen. Og designvirksomheden passer hun selvfølgelig fuld tid ved siden af.