Regeringen og Vækstforum Nordjylland har indgået en ny vækstpartnerskabsaftale, en del af aftalen er en Teknologipagt, der skal sætte fokus på at uddanne mere teknisk arbejdskraft. Et godt initiativ, men ikke helt nok for det nordjyske startup-miljø mener lokal foregangskvinde. 

Øget fokus på uddannelse er et vigtigt skridt for at holde gang det spirende økosystem i vækst. Men det er ikke nok.

Lisa Dalsgaard, stifter af Goodiepack og Årets Kvindelige Iværksætter i Danmark, mener at fokus på uddannelse er vigtigt. Men øget støtte til det eksisterende startupmiljø, står højere på ønskelisten. 

Et skridt på vejen, men ikke helt i mål

Lisa Dalsgaard har tidligere haft adresse i New York og København. Da hun ”flyttede hjem” så var hun til at starte med nervøs for, om hun kunne finde kvalificeret arbejdskraft.

”Men det (rekruttering red.) har egentlig ikke været et problem. Det er klart at det kommer an på, hvilken branche man er i, og hvor specifikt medarbejderbehovet er, men Aalborg Universitet uddanner mange dygtige studerende hvert år, også de teknisk dygtige, og mange af dem går ledige, fordi der ikke er nok virksomheder til at tage imod dem. Når vi laver et jobopslag, så får vi masser af ansøgere. Min umiddelbare holdning til det overordnede initiativ er at det er super skønt, at Nordjylland bliver prioriteret. Det er fint med det fokus på uddannelse, men jeg ser et endnu større behov i at støtte og forstærke det nye erhvervsliv. Vi har brug for flere succesfulde virksomheder i Nordjylland, som også kan tage imod disse studerende, så de ikke flytter væk.”

”Jeg håber, der kan komme en håndsrækning til det eksisterende startup-miljø”

Udover GoodiePack, står Lisa Dalsgaard også bag kontorfællesskabet StartupWorks i Aalborg. Et initiativ og Non-profit projekt, der er blevet til  baseret udelukkende på private midler, bland andet fra Lisa selv og hendes medstifter Marc Münzer. Da der med Lisas ord, var et enormt stort behov og umiddelbart ingen hjælp til at få løst behovene. Derfor måtte iværksætterne selv træde til og søsætte projektet StartupWorks, som huser 50 nordjyske startups med globale ambitioner.

”Generelt håber jeg også, at der vil blive bakket yderligere op om det eksisterende startupmiljø, der er i Nordjylland. Der er rigtig meget hjælp at hente for studerende, som vil starte en virksomhed. Men den samme hjælpsomhed strækker sig ikke til etablerede tech-virksomheder, eller til dem der kommer direkte fra et job, og vil starte en tech virksomhed. Jeg håber, derfor at der kan komme en håndsrækning til det eksisterende startupmiljø i Nordjylland, så vi sammen kan løse de eksisterende behov.”

Teknologipagten har fokus på fremtidens arbejdskraft

En rapport fra Danmarks vækstråd peger på at der kommer til at mangle 85.000  faglærte i 2025 på landsplan, særligt indenfor det tekniske område. Lokalt i Nordjylland oplever man allerede nu den udvikling helt konkret. Andelen af jobopslag i Region Nordjylland inden for informationsteknologien steget til at udgøre 8 % i 2015 mod 5 % i 2007.

Det skal Teknologipagten, der er en del af den nye aftale, afhjælpe og forberede nordjyderne på. Den skal sikre et øget fokus på STEM-kompentecer (Science, Technology inkl. IT, Engineering og Math). Formand for Vækstforum Nordjylland, Ulla Astman siger i en pressemeddelelse:

”I Nordjylland ser vi Teknologipagten som et afgørende samarbejdsområde, der spiller godt sammen med de initiativer, vi allerede har taget i regionen for at sikre kvalificeret arbejdskraft. Kun et tæt samarbejde om udvikling af nye kompetencer vil gøre det muligt at løse fremtidens udfordringer omkring digitalisering, automatisering og smart produktion.”

*Ulla Astman er ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden artiklens publikation