Den københavnske biotekvirksomhed, MonTa BioSciences har modtaget et millionbeløb til en ny, lovende kræftbehandling. Med pengene kan iværksætterne gå målrettet efter at udvikle behandlingsmetoden mod test i mennesker.

Fem danske iværksættere har i dag modtaget to millioner kroner fra innovationsfonden Pre-Seed Innovation til en ny, lovende kræftbehandling.

Iværksætterne er i deres københavnske biotekvirksomhed MonTa BioSciences, godt i gang med at udvikle en nyskabende immunterapeutisk behandling til kræftpatienter.

Sætter cancercellerne på immunforsvarets radar

De har fundet en metode, hvor kroppen immunforsvar kan uddannes til aktivt at genkende og bekæmpe kræftceller. Behandlingen går brug af nanopartikler på under en ti-tusindedel af en millimeter, som gør kroppens immunforsvar i stand til at angribe cancerceller.

”Ofte går kræftceller under immunforsvarets radar, men vi kan nu give immunforsvaret et boost, så det kan genkende og bekæmpe kræftceller mere effektivt end man ser i dag,” siger Simon Skjøde Jensen, Ph.d. og CEO hos MonTa Biosciences i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Med investeringen fra Pre-Seed Innovation kan vi nu arbejde målrettet mod at udvikle vores behandlingsmetode mod test i mennesker og komme tættere på at få teknologien på markedet. Det er et stort skridt i den rigtige retning, og sammen med vores tidligere investering fra InnovationsFonden, har vi nu en god base for at skabe et endnu stærkere produkt, som vil give unikke muligheder for videreudvikling og tiltrækning af strategiske partnerskaber og investeringer”.

En alsidig behandling, som potentielt kan bruges ved andre sygdomme

MonTa Biosciences er i dag en del af Accelerace og Scale-up Denmark.Virksomheden er skabt som et spin-out fra DTU Nanotechs afdeling for mikro- og nanoteknologi og er i dag en del af det internationale mentorinitiativ for life science-virksomheder, Nordic Mentor Network for Entrepreneurship (NOME), som Novo Nordisk Fonden og acceleratorvirksomheden Accelerace står bag.

Den behandling, de er ved at udvikle, kan kombineres med en stor del af den eksisterende behandling, som kemoterapi, antistofbaseret-terapi eller strålebehandling, og det er noget af det, som gør behandlingen unik. Potentielt kan behandligen også bruges ved andre sygdomme, hvor immunsystemet har en afgørende rolle, fx multipel sklerose, leddegigt og diabetes, og ved allergiske sygdomme.

”Forskning og nye metoder giver hele tiden nye fremskridt og nye måder til at stille diagnoser og behandle kræftsygdomme, som gør at flere overlever kræft. MonTa BioSciences nye kræftmiddel er både en visionær og meget lovende behandlingsmetode, der potentielt vil kunne øge overlevelsesgraden blandt kræftpatienter markant. MonTa BioSciences har desuden et erfarent og dygtigt team, som vi med Investeringen fra Pre-Seed Innovation forventer os meget af,” siger Peter Birk, Ph.d., forretningsudvikler hos Accelerace samt NOME og investeringsansvarlig inden for biotek hos Pre-Seed Innovation, i pressemeddelelsen.