Neil Murray vil sammen med mere end 50 partnere investere i mellem 10 til 15 early stage startups over de næste 12 måneder. Fonden skal arbejde under brandet The Nordic Web og den første investering er foretaget. 

Han er et af de mere kendte ansigter i det Nordiske startup-milljø. Siden 2014 har Neil Murray haft fingeren på guldåren og faciliteret et dataset over nordiske investeringer i startup-virksomheder.

Nu lukker han en kapitalfond, der skal investere mellem 150.000 DKK og 500.000 DKK i 10 til 15 af de mest ambitiøse nordiske startups over et år. Med i fonden får han prominente partnere som Thomas Madsen-Mygdal (TwentyThree), Linda Liakus (Hello Ruby) and Johan Brand (Kahoot!) og internationale navne Martin Mignot (Index Ventures), Christoph Janz (Point Nine Capital) and Philipp Moehring og Andy Chung (AngelList Europe).

Men det er ikke et mål i sig selv at tiltrække internationale investorer til den nordiske region.

“Jeg har oplevet, at investorer fra hele Europa har udvist stor interesse for Norden. Og det er selvfølgelig kun positiv. Men det vigtigste er, at partnerne støtter fonden som et initiativ, der skal styrke den nordiske startup-region. Og det vil uden tvivl styrke startup-mijøet at nogle af regionens mest succesfulde iværksættere kan give kapital og viden tilbage til økosystemet, så det ikke længere tager syv år eller mere at skalere en god idé,” siger Neil Murray.

Vil issolere dårlige investorer

Neil Murray har fået hjælp af Philipp Moehring, der er leder af AngelList Europe, til at rejse fonden. Det har betydet, at han ikke skulle bekymre sig om den juridiske eller tekniske back-end opsætning, som hvis han havde gjort det alene.

Neil Murray er ikke den eneste, der har haft travlt med at etablere en fond i løbet af efteråret. I fredags lancerede Christian Jantzen Futuristic.vc og tilbage i september annoncerede Tommy Andersen og Eric Lagier deres nordiske megafond på 750 millioner kroner, byFounders, der dog stadig mangler at få grønt til at investere.

Læs også: Danmarks yngste business angel kører på mavefornemmelse og tankegods

Alle tre fonde vil udskrive checks til early stage startups. Derfor er konkurrencen om at lande de bedste aftaler med de mest lovende startups blevet hårdere og havet for investeringer i den nordiske region er efterhånden rubinrødt.

“Jeg er ikke ude på at konkurrere med nogen. Men hvis fonden kan føre til, at investorer der tager mere end 30 procent af et selskab med deres investering i et early stage startup får mere vanskellige forhold, så vil det glæde mig. Jeg går ind med vilkår, der støtter founderne og skaber det bedste udgangspunkt for videre investering,” siger Neil Murray.

Den første investering

På The Nordic Web har Neil Murray i snart fire år givet læsere indsigt i kapitalstrømmene fra nordiske venture fonde. I længere tid har platformen været brugerbetalt, men for en måned siden blev betalingsmuren brudt ned og indholdet er nu tilgængeligt for alle.

Den nye fonde kommer til at køre videre under brandet og bliver tituleret The Nordic Web Ventures. Det er mere en naturlig udvikling end kulminationen på de sidste fire års arbejde.

“Nordic Web vil fortsat være en gratis og tilgængelig data- og indholdsressource for dem, der ønsker at engagere sig i det nordiske økosystem. Men hovedparten af min energi vil blive brugt på investeringsaktiviteterne,” siger Neil Murray.

Blækket på den første investeringskontrakt er allerede tørt. Fonden har investeret i det danske startup KiteX, der kombinerer kite- og droneteknologi til at skabe grøn energi og omkostningseffektive vindmøller.