Kunstig intelligens er en af årets hotteste techtrends. Men der har manglet en nordisk bevægelse, som har kunne samle Skandinaviens AI-folk og udbrede kendskabet til dem globalt. Her kommer Nordic.AI ind i billedet.

De sad på kontoret i København. De havde lige stiftet Corti, et AI-startup, som blandt andet arbejder med talegenkendelse. Ambitionerne var høje. Der var brug for både evner og held, men også research med hjælp fra ligesindede, hvis de skulle klare de tekniske udfordringer. Men hvor skulle de finde dem?

Norden har nogle stærke tech-fællesskaber, men stifterne af Corti fandt, at inden for kunstig intelligens, var miljøet meget fragmenteret. Kunstig intelligens som en global bevægelse var næsten usynlig i Norden, og de havde svært ved at finde partnere inden for machine learning og deep tech. Det tændte idéen om Nordic.AI.

”For at kunne tiltrække investeringer, idéer og talent i verdensklasse til vores region, kræver det, at vi står sammen og viser verden, hvad vi er i gang med at opbygge. Vi har brug for de rette folk til at hjælpe os med at få vores vision gjort til en bevægelse,” skriver Nordic.ai i et blogindlæg.

En bevægelse, der skal styrke AI-fællesskabet

Nordic.AI er en non-profit organisation, som vil samle de nordiske pionerer, udbrede kendskabet til dem globalt og støtte de ledende og nye projekter inden for AI. Udover Corti står også Wise.io, TechBBQ og Dragonheart Capital bag Nordic.AI, som formelt blev lanceret ved TechBBQ i 2016.

”Vi stiftede Corti med håbet om at bygge et nordisk fyrtårn inden for kunstig intelligens, men som vi begyndte at skalere i teamet, fandt vi ud af, at der er meget få initiativer, som tænker på AI på et regionalt niveau. Så vi besluttede, at hvis vi skulle starte en nordisk bevægelse, og bevise at regionen faktisk er konkurrencedygtig, når det kommer til AI, måtte vi tage til handling,” siger stifter af Corti og en af initiativtagerne til Nordic.AI, Andreas Cleve, i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Vi er stolte af, hvad Nordic.AI er ved at udvikle sig til, og vi er taknemmelige for al den støtte, vi har fået, og alle de mennesker der deler vores vision om at samle regionens kommercielle og videnskabelige interesser og skabe vækst og muligheder.”

Der strømmer milliarder til deep tech

Siden 2011 er antallet af europæiske deep tech startups mere end tredoblet, og investeringer i området er stigende. I 2015 tiltrak deep tech 1.3 milliarder dollars i europæiske venture investeringer, investeringer som ifølge Deloitte ventes at stige og nå næsten 31.3 milliarder på verdensplan i 2019.

De nordiske lande ligger altså i toppen af denne udvikling ifølge Nordic.AI. I Sverige blev der i alt investerer 198 millioner dollars i deep tech fra 2011 til 2016, 137 millioner dollars i Finland og 56 millioner i Norge, står der i pressemeddelelsen.

I dag er der omkring 200 AI-virksomheder i Norden, der spænder over alt fra fintech til medicin. Ved at samle dem under paraplyen Nordic.AI håber organisationen at styrke iværksætterne gennem vidensdeling og samarbejder, der skal løfte regionen op over resten af verden.

Den 7. marts afholder Nordic.AI deres første endags-konference i Vega i København, hvor mere end 15 talere skal kickstarte diskussionen om fremtidens brug af AI og machine learning, og hvordan vi sammen kan skabe en smartere verden.