Det store, nordjyske mediehus begyndte i foråret at invitere startups indenfor i seks måneder ad gangen. Ikke for at investere i tidlige andele, men for at lære teknik og kultur af de agile startups.

Ligesom resten af mediebranchen kæmper Nordjyske Medier med at finde digitale forretningsmodeller, der kan hente det, som bliver tabt på det dalende avissalg. Det har tidligere fået mediehuset til at opkøbe digitale virksomheder som Bazoom og Jubii, og i foråret startede Nordjyske Medier sin egen mini-inkubator, kaldet Nordjyske Startup, for at få startups helt tæt på.

”Vi har pt. fire iværksættervirksomheder i huset, hvoraf de to snart har været her et halvt år og skal sendes videre ud i verden,” siger Mette Kjul, innovationschef for Nordjyske Medier.

De udvalgte startups får en gratis kontorplads i mediehuset i de seks måneder, de er tilknyttet, en mentorordning, et advisory board og adgang til samarbejder med husets annoncører og mediebrugere. Men i mediehusets model er der ikke penge eller ejerandele involveret når startups flytter ind. I stedet vil de lære af det, iværksætterne gør.

”Det handler om kulturpåvirkning. De har deres daglige gang, og opfører sig måske på en lidt anden måde end vores egne medarbejdere. Det synes vi er spændende, for det er jo også med til at trykke os selv lidt på maven i forhold til at gøre tingene på en anden måde. Iværksætterne har den her fantastiske agilitet, man som stort mediehus kan have svært ved,” siger Mette Kjul.

Ikke kun for medie-startups

Det er dog ikke alle og enhver, der kan få inkubatorpladserne på Nordjyske Medier.

”Vi vil gerne samarbejde med nogle, der interesserer sig for noget af det samme som os, men arbejder lige på kanten af det. Lige om lidt bliver vi ramt af teknologier som VR og AR, og derfor vil vi gerne have nogle startups ind i huset, der ved mere end os, og kan inspirere os,” forklarer Mette Kjul.

Læs også: Nordjysk cryptocurrency-startup får millioner i international investering

Interesseområderne tæller blandt andet AI, Big Data, Internet of Things og naturligvis formidling af nyheder. Interesserne er dog ikke mere firkantet, end at det i sidste ende handler om, hvorvidt startuppet og mediehuset kan lære noget af hinanden.

”Vi kan ikke sætte driftkroner af til at forske i de her ting, men er iværksætterne i gang, vil vi gerne kigge dem over skulderen, så vi kan få et indblik i, hvordan de her nye teknologier kommer til at udspille sig, og hvad det betyder for mediebranchen. Og så kan vi levere nogle andre ting til dem,” siger Mette Kjul.

Mulighed for investeringer på sigt

Nordjyske Startup er stadig så ny, at mediehuset stadig tester, hvordan de får mest ud af inkubatoren. De to første startups var meget grønne og passede ikke helt med interessefelterne, mens de to nyeste har været mere modne, på vej ind i en investorfase og et bedre match.

Læs også: Inkubator vil ændre narrativet om flygtninge som en byrde

”Det skal ikke bare være gratis kontor – det skal give mening for os begge to. Investering i virksomhederne står ikke øverst på dagsordenen i første omgang. Vi er endnu så nye i det, at vi stadig lærer, så må vi se, hvor tingene udvikler sig hen. Står der den rigtige engang, og det lige passer, så kan en investering godt komme til at ske,” siger Mette Kjul.

Inkubatoren kører i øjeblikket med fire startups, og det er cirka den volumen mediehuset regner med at køre fremover.