I sin forskning undersøger Brit Ross Winthereik, hvordan vi mennesker opbygger og anvender it-infrastrukturer – og hun advarer mod, at vi lader os begrænse af de teknologier og platforme, vi allerede har opbygget.

Brit Ross Winthereik har siden slutningen af 1990’erne forsket i menneskers samspil med it og teknologiens rolle i samfundet. Den røde tråd i hendes forskerkarriere er et fokus på, hvordan vi organiserer og deler information. Især interesserer hun sig for det arbejde og de kompromisser, det kræver, at få it-infrastrukturer til at fungere i praksis.

Meget er forandret i teknologiens verden, siden hun i 1999 lavede feltstudier i spilcaféer på Nørrebro – hvor det, at børnene kunne spille med hinandanden på et netværk var avanceret.

I dag er it en naturlig del af både arbejds- og privatliv, og teknologiens nærmest sømløse integration i hverdagen gør det sværere og sværere at få øje på, hvordan den egentlig påvirker os, mener Brit Ross Winthereik, der pr. 1. januar er tiltrådt som professor i Science & Technology Studies på IT-Universitetet i København.

”It er virkelig blevet infrastruktur i den forstand, at den er gledet i baggrunden og blevet naturlig del af vores arbejde og hverdag. Det betyder, at vi i dag ser verden gennem de infrastrukturer, vi har opbygget. Derfor skal vi passe på, at vores tænkning ikke bliver begrænset af det, vi allerede ved,” siger hun.

It har brug for humanistiske metoder

Et aktuelt eksempel på, hvordan it kan skabe begrænsninger, findes ifølge Brit Ross Winthereik i hypen om, at big data på kort tid kan revolutionere både erhvervsliv og offentlige organisationer.

”Offentlige myndigheder og virksomheder i Danmark arbejder på højtryk med at undersøge hvilke muligheder, der er i data, og selvom det er glimrende, skal visionerne række længere end til at optimere produktionen, finde nye markeder eller gøre services billigere. Der ligger en udfordring for virksomheder og myndigheder i at frigøre fantasien og både tænke med og ud over de data og de platforme, som allerede findes,” siger hun.

Humanistiske metoder som etnografi kan hjælpe her med fortolkende og fortællende aspekter, der tilføjer kontekst til data, åbner forestillingsevnen, og vækker den kritiske sans, mener Brit Ross Winthereik. Derfor er it ifølge hende et forsknings- og anvendelsesområde, der ikke kan undvære samfundsforskere og humanister.

”Hvis vi ikke bliver ved med at stille spørgsmål til teknologien, er der en risiko for, at vi mister vores kritiske sans. It er indbegrebet af forandring og rummer en stærk orientering mod fremtiden. Vi skal passe på, at vi ikke sætter snusfornuft og opfindsomhed ud af spil og selv bliver dummere, efterhånden som teknologien bliver smartere,” siger hun.