60 iværksættere flytter helt tæt på strategi-giganten Designit i nyt aarhusiansk co-working space. Målet er at skabe en ”kreativ kapitalfond”, der både gavner startups og Designit’s konsulenter.

Den sidste afdækning efter malerne mangler at blive fjernet, og en støvsuger står stadig og rumsterer midt blandt an bunke værktøj. Men bordfodboldbordet såvel som de første startups er allerede flyttet ind i det nye co-working space på havnen i Aarhus, som officielt åbner den 4. maj.

”Mennesker er afgørende, så hvordan kan vi tiltrække de bedste mennesker? Vi skal udnytte, at der er en stor virksomhed, så vi kan få et co-working space med alt fra freelancere til tech-startups til den store motor Designit. Det giver et internationalt drive, som kan være med til at drive virksomhederne frem,” forklarer Mikkel Møl Dalsgaard, CEO for Culture Workspace.

Sammen med Designit står Culture Workspace bag det nye co-workingspace, hvor 60 iværksættere fordelt på 12 startup og 10-30 freelancere får plads. Og faktisk er alle startup-kontorer allerede lejet ud, inden stedet officielt er færdigt, og prominente navne fra det aarhusianske startup-miljø som Risilio og Virtu Group har fået plads.

”Det skal ikke bare være døde kvadratmeter. Vi vil skabe en kultur med virksomheder der bevæger sig i samme sfære som os – tech, digitalt og produktudvikling. Virksomheder vi kan bruge direkte,” siger Tyge Vonsbaek, Managing Director hos Designit i Aarhus.

Selvom Designit med 500 ansatte fordelt over hele kloden er en gigant – en kreativ udgave af konsulentgiganten McKinsey – er det meningen, at de skal deltage på lige fod med startups i spacet i stedet for at være “de voksne”. De ser nemlig også store fordele ved at få startups helt tæt på.

Ny fundingmodel: En ”kreativ kapitalfond”

Helt lavpraktisk giver konstellationen Designit adgang til freelance-talent. Talent der omvendt har mulighed for at få store opgaver på bordet fra konsulentkæmpen. Men Designit vil samtidig bruge kontakten med startupverdenen i deres konsulentarbejde.

”Overordnet set har man i konsulentbranchen ikke ret stor erfaring med reel implementering af produkter hele vejen til markedet. Man har en enorm horisontal viden men stort set ingen vertikal viden. Der er rigtigt mange der i vores branche snakker om startups og deres ultra korte afstand til markedet, men meget få der faktisk lægger hånden på kogepladen og følger op gennem ejerskab og den risikovillighed, der følger med,” siger Tyge Vonsbaek.

For i endnu højere at lægge hånden på startup-kogepladen, vil Designit samtidig drive det, Tyge Vonsbaek kalder en ”kreativ kapitalfond”; I stedet for at kaste penge efter et startup, investerer de konsulenttimer til gengæld for en lille ejerandel.

”Det er bare et andet game at drive startups. Her er det ikke store projekter over flere måneder – det udvikler sig fra uge til uge, og det kommer der bedre konsulenter ud af at være med til,” forklarer han.

Designit har lavet deres første kreative investering i Artboost, som de ejer fem procent af. Og her kan virksomheden se, at det både rykker startuppet og konsulenterne som er tilknyttet.

”Vi kan se, at det virker. Vi hjælper startups med at skære deres ide bedre til, mens de er eksperter i at implementere. Modellen er rigtig god, men den er langsigtet i forhold til at blive betalt time for time.”

 

Tyge Vonsbaek Managing Director hos Designit i Aarhus foran en del af udsmykningen i det nye co working space som naturligvis er leveret af Artboost

 

Første nye workspace af mange

For Designit er forventningen, at modellen med at få startups helt tæt på i en kreative kapitalfond, skal blive et nyt forretningsben i virksomheden. Lykkes det, har virksomheden kontorer i både København, Berlin og Tokyo, hvor konceptet kan eksporteres til. En rejse Culture Workspace står klar til at facilitere.

”Det er helt sikkert planen at gå videre i det her spor. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan skabe et interessant co-working koncept, som vi faktisk kan skalere. Udlejning er driftstung, men får vi det første konceptualiseret, bliver det kun stærkere af at netværket vokser og iværksætterne får adgang til flere faciliteter,” siger Mikkel Møl Dalsgaard fra Culture Workspace.

Det nye co working space åbner 4 maj og ligger i samme bygning som Designit
Det nye co working space åbner 4 maj og ligger i samme bygning som Designit