Det danske startup Queue-it har i dag offentliggjort en historisk milepæl. Der har nu været over 3 milliarder brugere igennem virksomhedens online køsystem. Målet er at nå den næste milliard inden året er omme. 

Den danske vækstvirksomhed Queue-it har ført 3 milliarder koncertgængere, netshoppere, uddannelsessøgende og skatteydere igennem en af de køer, som Queue-its kunder indenfor billetbranchen, nethandel, uddannelsessektoren og det offentlige har sat op på virksomhedens platform.

Inspireret af virkeligheden

I 2010 så stifterne af Queue-it, Niels Henrik Sodemann, Camilla Ley Valentin og Martin Pronk, en mulighed i den tiltagende digitalisering. Alle websites og apps har sine naturlige begrænsninger i antallet af brugere, som kan håndteres samtidig. Men på webplatforme fandtes der dengang ikke en løsning til at håndtere de overskydende brugere, så de kunne besøge travle websites i en systematisk rækkefølge.

Derfor satte de tre stiftere sig for at bygge en internetversion af det nummersystem, vi alle kender fra fysiske køer hos bageren og på apoteket. Formålet med Queue-it er dermed at forhindre nedbrud på travle websites, alt i mens brugeren sikres en fair behandling i ventetiden.

“Denne milepæl illustrerer, hvor langt vi er kommet som virksomhed. Da vi designede Queue-it for otte år siden, havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vores platform ville nå 3 milliarder brugere og finde anvendelse i hele verden. Vi er uendeligt stolte af den værdi, som vi kan tilbyde vores kunder, og af den fairness og transparens vores køsystem har bidraget med på slutbrugersiden,” siger medstifter og CEO i Queue-it, Niels Henrik Sodemann.

Til kamp mod robotterne

Når et website svarer langsomt, eller ligefrem går ned, er det som udgangspunkt tilfældigt hvilke brugere, som kommer igennem med deres transaktion, og hvilke der må gå forgæves.

For de virksomheder, som benytter Queue-it i forbindelse med spidsbelastninger på internettet er det imidlertid en anden sag. Sitet går ikke ned, fordi de overskydende brugere flyttes over til køsystemet, og dermed ikke optager kapacitet på det populære website. I køsystemet håndteres brugerne i rækkefølge, så de først ankomne brugere også er de første, som sendes tilbage til websitet, når de er nået igennem køen. Mens de venter, er det muligt at orientere brugerne om deres præcise plads i køen, samt hvad tid de kan forvente at nå frem til det website, de gerne vil besøge. First-in-first-out princippet er kendt over det meste af verdenen som den mest fair måde at håndtere mange mennesker, som ønsker adgang til det samme.

En af de nyere funktioner i Queue-it er, at systemet kan skelne mellem mennesker og robotter i køen.

”Det er for mange af vores kunder uhyre vigtigt, at det er rigtige mennesker, og ikke robotter, som får adgang til de populære billetter eller de nyeste sneakers,” siger medstifter og CCO Camilla Ley Valentin.

Eksempelvis var virksomhedens hollandske kunde, Patta, i stand til at identificere hele 80 procent af ”brugerne” i køen som værende robotter og dermed sikre adgang til de rigtige – menneskelige – brugere og afvise robotterne.

Men væksten stopper ikke her, og Queue-it forventer at runde den næste milliard brugere inden året er omme.

”Vi er på vej ind i vores travleste periode, hvor vi typisk ser de store device releases, og selvfølgelig hjælper utallige webshops med Black Friday, som for os er lige rundt om hjørnet (den 23. november red.). Det er vores forventning, at vi allerede inden 2018 er slut også har passeret 4 milliarder slutbrugere,” afslutter Camilla Ley Valentin.