Hvert år afholder Amazon Web Services en række topmøder på globalt plan. Årets første europæiske topmøde fandt sted i Stockholm i sidste uge, og netop den svenske hovedstad og Norden er blevet særdeles interessant for verdens største cloud-udbyder, der næste år åbner et datacenter i Stockholm.

Amazon står formentlig for mange som en af de største e-commerce aktører på global plan. Men det er datterselskabet Amazon Web Services (AWS), der med sine cloud-baserede services til alt fra startups til store koncerner, viser bedst vækstform. Det bevidner årets første kvartalsrapport, og forretningssegmentet er det mest profitable i koncernen, da der ikke er nogle varer, der skal købes eller distribueres.

De pæne tal til trods var der ikke meget fokus på dem til topmødet i Stockholm. Efter en indledende keynote kunne næsten 2000 deltagere fordele sig ved fem scener.

TechSavvy Media indfandt sig ved startup-scenen. Her blev vi klogere på, hvordan man overvåger skalering af applikationer gennem AWS, startupkultur og salgsfilosofien, som Jeff Bezos har skabt sit teknologiske imperium på. Men først til keynoten, hvor Amazons egen Head of AWS i Norden, Darren Mowry, var flankeret af den svenske minister for erhverv og innovation.

Innovation på svensk

”Når det går godt for Volvo, så går det godt for Sverige,” sådan lyder et ordsprog, som svenskerne ifølge deres erhvervs- og innovationsminister, Mikael Damberg, gerne selv omfavner. Specielt i disse tider. For det går rigtig godt i Sverige. Landet oplever en vækstrate på tre procent, og siden oktober 2014 har man skabt 200.000 nye jobs.

Man går ind for frihandel, og fordi Sverige er et lille land, har man indset, at man skal finde sine kunder uden for landet. På spørgsmålet om, hvordan regeringen kan hjælpe startups og mindre virksomheder, svarede Mikael Damberg:

”Startups tænker ikke politik, og det skal de heller ikke. De skal udvikle deres forretningsmodel og så løbe hurtigt. Som regeing skal vi fokusere på at løse samfundsmæssige udfordringer. Velfærdssystemet skal åbne sig og være villige til at samarbejde med startups. Startups har tempo, ærgerrighed og fokus på, hvordan kan de kan transformere forretningsmodeller.”

Her er forholdet til Amazon et interessant eksempel. Svenske virksomheder har været dygtige til at løse samfundsmæssige udfordringer ved at imødekomme strukturelle udfordringer, når det kommer til arbejdstagermarkedet. Derudover har det heller ikkke været en politisk dagsorden at forsvare gamle jobs.

Få tekniske kompetencer ind hurtigt

Videre til startupscenen. Dagens første indlæg her blev leveret af Rob De Feo, Solution Architect i AWS. Vi skulle lære, hvordan man med AWS kan gå fra én til millioner af brugere. Med sig på scenen havde han en smule dansk islæt, eftersom casen blev leveret af CTO i Vivino Birkir A. Barkarson.

Præsentationen og oplægget fortjener en særskilt artikel. Men det korte og lange er, at Amazons cloud-services leverer autoscaling. Så du som kunde ikke skal tage højde for variabler og udsving, som kan blive store, når man bevæger sig op over 500.000 brugere.

Men inden du når så langt, er der et det essentielt, at du forbereder dig på den massive skalering, alle techvirksomheder stræber efter.

”Allerede i en tidlig fase er det en kæmpe fordel, hvis du har en ombord på dit team, der har den tekniske snilde til at tænke langsigtet. I Vivino bruger vi i dag enormt meget tid på at håndtere code depth. Tiden er bedre investeret i begyndelsen. Selv hvis du outsourcer de tekniske opgaver, er det vigtigt, at du har en i virksomheden, der monitorerer processen og sørger for, at der er en rød tråd fremgangsmåden og metoden,” sagde Birkir A. Barkason.

For Birkir handler skalering om at gøre virksomheden robust.

“Skalering gør ikke din opstart succesfuld, men undlader du at gøre det, vil det koste dig dyrt. Det er svært at sætte et præcist tal på, men du skal have en struktur og rød tråd senest, når du når 100.000 brugere,” sagde han.

Fejrer fejltagelser

Dagens sidste oplæg satte kunden i fokus. Jonno Southam, Venture Capital Business Developer i Amazon, fortalte de tilhørende om succesfulde virksomheder, og hvordan deres virksomhedskultur har bragt dem til der, hvor de er i dag. Konklusionen af historier fra både Spotify og Airbnb var, at man skal undgå at danne teams bestående af mere end ti medarbejdere. Strukturerede teams, flydende ansvar, var mantraet.

Det var dog spilvirksomheden Supercell, der efterlod den største aha-oplevelse. Ledelsen i virksomheden har vendt organisationsdiagrammet på hovedet, så det er ledelsen, der understøtter de forskellige teams og ikke omvendt.

Derudover har spilnørderne sat en ære i at fejre fejltagelser. Når et spil klarer sig dårligere end forventet, åbnes der en flaske champagne, og mødelokalerne ved deres kontor bærer alle navne fra spilfiaskoer. Årsagen er simpel; Det er læringen, de fejrer.

En stor del af Amazons succes skyldes ifølge Jonno Southam at Jeff Bezos fra begyndelsen har etableret en kultur om at arbejde bagudrettet. Bagudrettet fordi han sætter sine kunder i fokus og altid forholder sig til, hvad kunden er villig til at betale for. Ved alle ledelsesmøder er der en tom stol blandt deltagerne. Denne tomme stol repræsenterer kunden.