Spilindustrien er først for nylig gået i gang med at samle branchen i fælles front mod klimaudfordringerne. Men nu går det også stærkt, og det handler ikke bare om hvad udviklerne selv kan gøre – men også hvordan de kan flytte spillerne i en grøn retning.


Spilbranchen er stadig på level 1, når det kommer til bæredygtighed. For mens vi ved, hvor mange tons CO2 eksempelvis tøjindustrien og flybranchen hvert år udleder, er spilindustriens samlede udledning stadig ukendt.

“Vi kender endnu ikke spilbranchens klimaaftryk, men vi ved, at der er mange led i spilindustrien, som kan gøres mere bæredygtige. Både spilstudier, distribuører, eventarrangører og slutbrugerne kan gøre sit for at omstille sig til en grønnere hverdag,” siger Susanne Hodges, Office & Project Manager hos Nordisk Games.

Susanne Hodges er også Project Lead på Nordisk Games-initiativet Play Create Green, en online håndbog for spilvirksomheder der gennem konkrete råd og eksempler fra branchen guider til bæredygtige tiltag.

“Uanset om man er en mindre virksomhed, som arbejder på sit første spil, eller en stor virksomhed, med mange spilproduktioner, så er spørgsmålet ofte: Hvor begynder vi, hvis vi gerne vil være mere bæredygtig?” siger Susanne Hodges og fremhæver nogle eksempler fra håndbogen:

Virksomheder kan eksempelvis indrette kontoret med genbrugte møbler, sørge for at slukke alt elektronik, når det er fyraften og skifte til strøm fra vedvarende energikilder. Og de kan forsøge at påvirke sine slutbrugere i en grønnere retning ved eksempelvis at inkorporere et ‘eco-mode’ i spillet, som er mindre energikrævende eller nudge spillerne til at slukke for deres computer eller konsol efter brug.

Sybo surfer sig til træer

FN’s miljøinitiativ Playing for the Planet Alliance arbejder også for et større fokus på bæredygtighed. Da alliancen blev grundlagt i 2019, var et af de helt store mål at samle spilindustrien om at reducere sit klimaaftryk og sikre, at virksomhederne har de rette værktøjer til at måle fremgangen.

I dag tæller alliancen 30 spilvirksomheder og syv brancheforeninger, hvoraf 60 procent af dem har forpligtet sig til at være CO2-neutrale eller -negative i 2030. Et af de spilstudier, der var med til at lancere Playing for the Planet Alliance, er danske Sybo.

“Vi er et firma med et stærkt purpose: Vi vil rigtig gerne underholde, men vi vil også gerne gøre noget godt med den platform, vi har. Det betyder, at vi siden grundlæggelsen har placeret penge i impact-projekter og eksempelvis har doneret penge til at bygge brønde. For vi kan i virkeligheden rigtig meget, fordi vi har så stort et reach,” siger Mathias Gredal Nørvig, CEO i Sybo.

100 millioner mennesker spiller hver måned Sybos hyperpopulære mobilspil Subway Surfers, og kan virksomheden gennem spillet flytte dem i en grønnere retning, har de reelt mulighed for at flytte langt, langt mere, end ved selve at blive CO2-neutral – hvilket de i øvrigt også arbejder hen imod.


Fakta: Bæredygtighed hos Sybo

  • Sybo har implementeret en række grønne tiltag internt i virksomheden, eksempelvis har spilstudiet solceller på taget, økologisk mad i kantinen og så kompenserer Sybo for den CO2, virksomheden udleder.
  • ”Alle virksomheder kan gøre noget internt i forretningen. Men der er også ting, som er sværere for os at påvirke, eksempelvis hvor i verden vores servere står,” siger Mathias Gredal Nørvig, CEO i Sybo.

Mathias Gredal Nørvig uddyber, at Sybo dog er meget bevidste om, hvordan virksomheden kommunikerer den grønne dagsorden ud til sine brugere. For Sybo risikerer at skræmme alle væk, hvis de blot fortæller brugerne, at de gør alt forkert og skal vende deres hverdag på hovedet for at blive grønnere. I stedet handler det om at få folk med på rejsen gennem spil.

I november 2021 tilføjede Sybo derfor eventet Play 2 Plant i mobilspilet Subway Surfer. I denne version rejste spillerne fra et grønt Vancouver til et gråt og trist New York, hvor de kunne omdanne omgivelserne til grønne miljøer ved at surfe gennem gaderne på deres hoverboards.

“Pointen er, at man kan påvirke verden i en grønnere retning, for det er unægteligt federe at løbe et sted, der er grønt og frodigt end gråt og døende. Samtidig viser vi, at det kan lade sig gøre at påvirke spillerne i en mere bæredygtig retning, uden at det bliver moraliserende,” siger Mathias Gredal Nørvig.

Play 2 Plant-eventet blev skabt i samarbejde med Ecology, der skaber CO2-reducerende projekter. Derfor var det ikke kun i Subway Surfers, der blev plantet træer. I alt blev der plantet mere end 200.000 træer i forbindelse med Play 2 Plant-eventet.

[mailpoet_form id=”7″]