Det svenske fintech-startup Enkla.com går til angreb på en af storbankernes kernefunktioner: Realkreditten.

I Sverige er den gennemsnitlige rente på et realkreditlån 1,53 procent. Derfor var det noget af en bombe, det svenske fintech-startup Enkla.com sprang søndag aften, da virksomheden kom med sit bud på et lån: Lån op til fem millioner svenske kroner for 0,95 procent i tre år uden gebyrer. Det skriver breakit.se.

“Realkredit er et simpelt produkt. Jeg har været i bankindustrien i mange år, og jeg har ventet på at nogen ville simplificere, digitalisere og prissætte realkredit på den måde, som vi nu kommer til at gøre. Det er spændende at være en del af revolutionen,” siger Bengt-Olaf Lalér, Chief Credit Officer i Enkla.com, i en pressemeddelelse.

Startuppet har meldt ud, at de har kapacitet til at udstede lån for 100 milliarder svenske kroner de næste 18 måneder, hvilket vil give dem tre procent af det svenske lånemarked. Og det tyder på, at kunderne er klar: Mandag morgen modtog startuppet låneansøgninger for en milliard i timen.

Sparer ved at være effektive

Startuppet tilbud kan let spare en almindelig husejer tusindevis af svenske kroner om måneden – den svenske journalist fra Breakit.se har regnet sig frem til, at han selv kan spare 24.400 om året.

For nu fungerer modellen ifølge det svenske techmedie, fordi Enkla.com kun overtager lån for kunder, som i forvejen har et lån i en svensk bank. På den måde behøver startuppet ikke lave sin egen kreditvurdering – den er der allerede styr på.

Resten af processen har de automatiseret, og det betyder, at de kan klare sig for en margin på 0,35 procent.

Starten på en priskrig?

Startuppets forretning er i første omgang afhængig af, at de store banker laver kreditvurderingen for dem. Men med PSD2, som implementeres i Sverige til maj, bliver bankkundernes data sat fri, og startuppet kan med et få adgang til at lave sine egne kreditvurderingen.

Derfor er der da også en stor sandsynlighed for, at Enkla.com sætter en priskrig i gang på det svenske marked. Samtidig åbner PSD2 for, at de effektivt kan eksportere modellen til andre markeder.