Traede har vundet månedens TechBubbles. Vi har mødt CEO’en til en snak om investeringer, hvordan man skal håndtere de mange penge og lysten til at bruge dem på sjov og ballade.

Der er lang vej fra idé til kørende virksomhed, og det er ikke altid lige sjovt. Hver måned kårer vi derfor dét firma, som I har stemt på har klaret sig bedst i den forgangne tid. Det blev virksomheden Traede, der løb af med en flaske champagne, som vi uddeler sammen med VivinoPostNord og Danske Bank. Traede har lige fået 3,5 millioner i investering fra Seed Capital, og vi mødtes med CEO Christopher Heilmann til en snak om, hvordan det egentlig er, pludselig at få stukket flere millioner i hånden.

Hvis vi går helt tilbage til begyndelsen, til den første investering i nogensinde fik. Hvordan gik det til?

“Den første investering kom for tre år siden, og jeg kan huske, vi gik bøvlede med at lave en prototype af Traede. Det var kun min medstifter, Esben Petersen, og jeg. Han gik på skole i Viborg, og jeg boede i Spanien og havde gang i et andet firma. Efter en måneds tid var det stadig lidt svært, og vi måtte begge køre konsulent-virksomhed ved siden af for at overleve.”

“Det stod klart, at vi måtte søge noget funding og helt tilfældigt mødte jeg en gut nytårsaften i København, som sagde, at han nok skulle hjælpe. Han hjalp med at sætte møder op, og en morgen fik jeg pludselig at vide, at nu skal du til møde, så jeg måtte stresse ind til byen. En uge efter fik vi en million.”

“Man har helt klart lyst til at rejse til Bahamas”

Du var 20 år, da du fik den investering. Hvordan håndterede du at få alle de penge stukket i hånden?

“Jeg synes, det var megamange penge. Og det er det jo stadig, men jeg kommer fra tech-branchen, og der rejser man penge hele tiden. Men tidligere var jeg konsulent, og der koster en ydelse måske 100.000. Dem tager du dem i lommen. Færdig. Det var lidt vildt lige pludselig at stå med én million, som egentlig ikke er dine egne penge.”

Læs også: Seed Capital smider 3,5 millioner i modesalgs-software

Men var der ikke en lille stemme i baghovedet, der ville bruge penge på sjov og ballade?

“Der er helt klart en lyst til at give sig selv mere i løn, og det skal man også nogle gange gøre, men ikke så tidligt i processen. Når man er iværksættere, som vi er, så er det ikke pengene, der driver os, men at have den der lyst til at komme ind og sparke røv. Men tanken om, lige at snuppe en rejse til Bahamas dukkede selvfølgelig op; så rammer virkeligheden dog også. Pengene varer jo ikke evigt.”

“Vores firma er ikke super sexet”

Hvordan endte I med at bruge pengene, når det ikke blev på festlige ting?

“De skulle selvfølgelig bruges på at skalere. Vi diskuterede meget, hvordan vi skulle gøre det, for vores firma er ikke super sexet. Vi går på arbejde hver dag for at bygge en sund forretning, vi vil tjene penge, og vi har ikke engang en gratis prøveperiode. Så da vi fik investering handlede det især om at hyre flere folk, så vi kunne få gang i salget. Og det var her, vi begik en stor fejl.”

Hvad skete der?

“Vi ansatte i stor hast, uden at vi faktisk var klar. Jeg har haft ansatte siden jeg var 18 år – ikke at jeg er god leder af den grund – men jeg ved, hvordan man gør. Problemet var, at vi skalerede salg og marketing for hurtigt, for vi troede, vi havde product-market-fit.”

“Vi ville bare gerne ud over rampen og få solgt noget, og pludselig var vi 20 mand, og alle sparkede røv og knoklede, men vi kunne ikke få solgt noget. Derfor måtte vi cutte de nye fra og revurdere det hele. Nu er vi ti mand, og det går meget bedre, for vi tager det langsommere, og får ansat de rigtige ildsjæle til de rigtige poster.”

Skalering, skalering – og lidt mere skalering

Siden da er der kommet flere investeringer til. Hvordan er de blevet brugt?

“Skalering af salget, flere sælgere, og mere markedsføring. Vi er ved at have så godt fat i markedet, at det meste handler om skalering. Vi er ved at finde ud af, hvordan processen præcis er, når vi tager kontakt til en kunde, hvornår vi får solgt noget, og hvornår der kommer penge ind. Det er ren data-indsamling, som vi skal analysere på, og så vokse ud fra dét.”

Med flere investeringer og virksomheder under bæltet, er du så personligt ved at kunne slappe mere af?

“Nej, jeg bliver aldrig magelig. Jeg tror ikke, jeg kender andre personligt, der er under så meget pres, som jeg er. Den ene dag vækster vi, den anden tror vi, vi er ved at lukke. Selv med store investeringer går det op og ned.”

TechBubbles uddeles en gang om måneden. Vinderen findes af vores læsere, og champagnen uddeler vi i samarbejde med VivinoPostNord og Danske Bank.