Når virksomheder i Danmark og resten af Europa skal vækste, kommer kapitalen som regel fra USA eller Asien. Men det vil Vækstfonden nu lave om på. Derfor har fonden indgået et samarbejde med sine europæiske søsterfonde, som skal sikre tre mia. euro til europæiske iværksættervirksomheder og venturefonde.

De seneste år har danske virksomheder oplevet en stigende interesse fra især amerikanske venturefonde, som kan hjælpe virksomhederne med at skalere og indtage nye markeder. Med de amerikanske dollars følger som regel også tung viden og et stærkt netværk, men ofte ender den danske virksomhed også med at flytte ud af landet.

Og det er ærgerligt, mener Vækstfonden. For når en dansk virksomhed forlader sit moderland, går Danmark glip af arbejdspladser, skatteindtægter og anden værdi.

Denne udfordring er dog ikke unik for Danmark. Mange andre europæiske lande oplever en lignende tendens, og derfor er Vækstfonden nu gået sammen med andre europæiske statsfonde om at sikre minimum tre milliarder euro de næste 3-5 år, som skal styrke europæiske venturefonde og vækstvirksomheder.

”I Danmark har vi mange lovende vækstvirksomheder, der er med til at sætte Danmark på verdenskortet og skaber vækst og arbejdspladser. Men desværre har vi en fælles udfordring i Europa med, at alt for mange vækstvirksomheder rykker teltpælene op og flytter til USA eller Asien, når de skal tage det sidste spring. Vi er nødt til at gøre mere for at holde dem i Europa. Derfor er jeg meget glad for den fælles politiske erklæring, hvor vi nu målrettet arbejder for at udbygge og udvikle det europæiske økosystem for den kapital, der skal holde fremtidens succeser i Europa,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Danmarks styrkepositioner

De andre statslige fonde tæller franske BPI, tyske KfW Capital, finske TESI og græske HDBI.

”I Danmark har vi en lang række styrkepositioner – blandt andet sundhedsteknologi, grøn omstilling og digitale løsninger. Vi har en unik mulighed for at skabe milliardvirksomheder inden for disse styrkepositioner, der kan inspirere i resten af verden og skabe værdi og arbejdspladser til gavn for hele Danmark. Hvis vi skal fastholde vores lovende virksomheder i Danmark, er det afgørende, at vi har kapital og kompetencer til at skalere virksomhederne. Derfor skal vi med et fælles, europæisk investeringssamarbejde bidrage til udviklingen af europæiske venturefonde, der kan tage teten i forhold til amerikanske og asiatiske fonde, så vi kan fastholde vores mest lovende virksomheder i Europa,” siger Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden.

Investeringssamarbejdet påbegynder nu arbejdet med at udbygge det europæiske marked for vækstkapital til særligt at skalere højvækstvirksomheder.