Industri og produktion skaber en masse varme. Energi, som oftest går til spilde. For at finde en løsning på dét problem har Climate-KIC lanceret en open innovation-konkurrence.

Europas største innovationspartnerskab, Climate-KIC, ICA Fastigheter, Veolia, Kraftringen, E.ON og flere har netop lanceret en Open Innovation konkurrence, der søger efter idéer til, hvordan industriel overskudsvarme kan bruges i kommerciel, urban madproduktion.

Der er nemlig store mængder overskudsvarme som bliver spildt ved at blive udledt i det omkringliggende miljø, hvor energien til slut køles væk. Energi, som kommer fra alle mulige kilder, ligefra køleskabe til industrielle processer, hvilket gør det svært at opfange og udnytte.

Der er blevet afsat to millioner svenske kroner fra det svenske innovationsfond Vinnova til præmier, og vinderen får også mulighed for at afprøve sin idé.

Fire svenske byer og gode idéer

Fire svenske byer – Lund, Malmö, Oskarshamn og Bjuv er med i konkurrencen. De leder nemlig alle efter gode idéer til, hvordan netop deres varmespild kan bruges fornuftigt til eksempelvis at producere grøntsager, fisk og andre fødevarer.

Alle fire byer kæmper nemlig med energispild fra store fabrikker og byudvidelse. Men konkurrencen henvender sig ikke kun til skandinaviske startups. Partnerne inviterer startups fra hele verden til at deltage.

Målet er et cirkulært system, hvor restvarme opfanges og bruges videre i produktion, og forhåbentligt også kan være med til at skabe flere job og større omsætning i byerne.

Du kan læse meget mere om konkurrencen på den officielle hjemmeside. Tilmeldingsfristen er den 2. juni.