Klassiske venture fonde er for ROI-fokuserede, kampen om de danske talenter er hård, og så skal vi lære at udnytte de muligheder, vi har i Danmark frem for at tro, at græsset er grønnere på den anden side af Atlanten, mener Napp.

Niklas Laugesen og hans partner Mads Møller har vind i sejlene med deres i it-virksomhed NAPP, kort for Nordic app. De to stiftere mødte hinanden i universitetsårene, og det på papiret ellers umage par af en datalog og en jurist kunne for to uger siden gøre det offentligt kendt, at de har modtaget en tocifret millioninvestering.

I dag har virksomheden 15 medarbejdere og med den nye investering, står NAPP på platformen og skal til at skyde den internationale skaleringsrejse i gang. Gennem den rejse vil de to stiftere være med til at sætte Danmark på landkortet som en international skalerbar platform.

Svært at skalere en konsulentvirksomhed

Det startede et lidt andet sted dengang i 2009, da de etablerede NAPP for at udviklie hjemmesider for mindre virksomheder. På et loftsrum på Østerbro sad de i et halvt år. Mads var blevet færdig som datalog, og Niklas læste de sidste to semestre på jurastudiet om dagen og arbejdede med hjemmesider om aftenen.

Det var en bæredygtig forretning. Men ambitionsniveauet var højere hos de to stiftere.

”At skalere en konsulentforretning er relativt svært. Man kan godt skalere fra én til to, to til fire og fire til otte. Men du når et punkt, hvor du får kritisk travlt med at skalere yderligere. Du kan godt differentiere dig på produkt og pris, men du når en grænse, hvor du ikke kan tage mere ind, medmindre du ansætter markant flere konsulenter,” siger Niklas Laugesen.

Et netværksmøde i Farum skulle blive afgørende for, at virksomheden fandt frem til en mere skalerbar model. Her mødte Niklas Laugesen den tidligere McKinsey-konsulent Amar Ramzan, der hurtigt blev en del af virksomhedens advisory board. Et board, der på daværende tidspunkt bestod af klassiske købmænd med forretningssans.

”Amer var klar i mælet og sagde, at hvis vi virkelig ville noget med livet, så skulle vi udvikle software og ikke nøjes med at bygge på åbne CMS-systemer,” forklarer Niklas Laugesen.

Urimelige KPI’er

Derfor blev det udviklingen af et modulbaseret CMS-system til mobilapps, der banede vejen for de to app-entreprenører. De døbte systemet Siesta, og i dag benytter internationale kunder som ABB, Lyreco og GROHE sig af deres PDF-modul. I 2016 var tiden kommet til at skrue op for den internationale skalering, og derfor gik de på jagt efter et to-cifret millionbeløb.

Kapiteleventyret startede blandt andre hos Accelerace, Nordic Eye og Vækstfonden. Men det var pure mismatch, og parterne var langt fra enige om, hvad der skulle lægges vægt på.

”Gik vi til Vækstfonden eller til Accelerace, var det lige som at gå til banken: Vis os tallene, og hvad vores ROI er på den her investering. Der var ikke fokus på produktet eller potentialet andet end det økonomiske,” siger Niklas Laugesen om sin oplevelse med dialogen.

Sideløbende gik Amer Ramzan i gang med at fundraise og partnerede op med blandt andet Secure Capital for at skabe Promentum Equity Partners. Timing er som bekendt alt, og de to parter fandt hurtigt melodien.

”Promentum var det åbenlyse valg af flere årsager. Amer har været med fra start af, og det er en dansk fond, der har lyst til at se det vokse i Danmark. Det handler for dem om udvikling og mindre ROI. Derudover har været vigtigt for os, at Promentum består af folk fra industrien, som ved, hvad det vil sige at være founder og iværksætter. De sætter ikke urimelige KPI’er op, fordi de skal havde deres penge 15 gange igen. Det vil sige, at vi har en meget balanceret aftale,” understreger Niklas Laugesen og fortæller videre, at de har møder med Promentum én gang om ugen.

Græsset er grønnere, hvor du gøder det

Aftalen mellem de to parter bærer præg af et særligt ønske i de her dage; at bibeholde arbejdspladser og arbejdskraft inden for de danske landegrænser.

”Det har været en aftale fra starten, at innovationen skal ske i Danmark. Vi skal beholde innovation her i landet og bruge offentlige muligheder som eksempelvis Eksportrådet og kan gøre vores danske ydelser til en eksportvare,” forklarer Niklas Laugesen.

Det falder godt i hak med en rapport fra Copenhagen Economics, der udkom i slutningen af juni. Den konkluderer at app-industrien er en af de helt store kræfter bag skabelsen af nye arbejdspladser.

”Det, Danmark kommer til at tjene rigtig mange penge på i fremtiden, er teknologi. Der er jo rigtig mange venture fonde, der gerne vil have os til London, USA og de klassiske destinationer. Det at arbejde internationalt er også en nøgle til succes, men du kan sagtens eksportere fra Danmark. Det handler om leadership by example. Vi har allerede fået vores første spanske kunder gennem Eksportrådet,” uddyber Niklas Laugesen.

Kannibaliserer på kandidater

Den polske ambassade på Østerbro er i dag indtaget af NAPP. I lokalerne har man arbejdet på at skabe et arbejdsmiljø, der er drevet af udviklere med ambitioner. Men det er ikke altid en dans på roser at have dygtige medarbejdere.

”Én ting er virksomhedens ambitioner, men det er også vigtigt, at dine kolleger og medarbejdere har nogle ambitioner med de opgaver, de får, og som de føler, de kan være med til at drive videre. Vi har desværre måtte opsige dygtige udviklere, men de har manglet attituden til at være hos NAPP. Det er blevet vores politik, at vi skal have de dygtigste udviklere hos NAPP. Det er sindssygt svært at finde dem,” fortæller Niklas.

Især stillingen som Platform Lead til Siesta har givet udfordringer. Det har taget virksomheden mere end to et halvt år at finde den rette kandidat, og gennem tiden har der været flere forliste arbejdsrelationer. Til at finde den rigtige kandidat brugte NAPP en række rekrutteringsvirksomheder. Dog ikke med den store succes.

”Det, der er lidt ærgerligt ved rekrutteringsvirksomhederne, er, at de kannibaliserer på de samme kandidater. De lever af at rykke folk fra én virksomhed til en anden. Det værste, jeg har prøvet, var et bureau, der tog en af vores udviklere, og sendte ham over til en anden dansk tech-virksomhed. Få dage efter ringede de så og spurgte, om ikke vi savnede en iOS-udvikler,” siger Niklas Laugesen.

Et arbejde må ikke være et arbejde

Virksomheden arbejder derfor i høj grad for at fastholde deres talenter og her har én af medarbejderne en ganske særlig rolle.

“Vores kollega Jakob er ansvarlig for udviklingen af et talentprogram, som har til formål at tiltrække de dygtigste og mest ambitiøse mennesker. Han kandidatstuderende på ITU og ved, hvad der interessere de unge netop nu. Jakob er også vokset med rollen, da han selv er en meget dreven og nytænkende udvikler. Det er også en måde at fastholde ham på. Han nyder at være studiestartsvejleder og tutor for de kommende studerende, så det var naturligt, at han skulle gå forrest med Talent Attraction,” forklarer Niklas Laugesen.

Derudover gør det tætte samarbejde med den nye investor, Promentum Equity Partners, det nemmere at finde de rigtige kandidater og fastholde de dygtige medarbejder.

”Derfor er det fedt at være en del af en mindre portefølje hos Promentum. Vi kan spørge AskCody (som Promentum Equity Partners også har i deres portefølje red.) som er lidt længere fremme end os, hvad de gør med Talent Attraction og fastholdelse. Det er enormt svært at blive ved med at være innovativ. Et arbejde må ikke bare være et arbejde. Den tid er forbi,” siger Niklas Laugesen.