Fredag lød startskuddet for 15 danske små og mellemstore virksomheder. SDG Accelerator skal på 12 måneder åbne nye forretningsmuligheder gennem FN’s 17 verdensmål. 

Fredag åbnede Industriens Fond og FN’s Udviklingsprogram, UNDP, deres nye SDG Accelerator (Sustainable Development Goals), der skal bistå danske virksomheder i at anvende FN’s Verdensmål til udvikling af nye bæredygtige produkter og forretningsmodeller samt styrke medarbejderengagement omkring bæredygtighed på alle niveauer i virksomhederne.

Læs også: Accelerator skal vækste virksomheder med verdensmål

Acceleratoren løber i to år og i alt skal 30 virksomheder igennem forløbet, som virksomhederne selv investerer 75.000 kroner for at deltage.

“Vi har haft et ønske om at få en bred palette af virksomheder – nogle der allerede er langt fremme på bæredygtighedsvognen, og nogle der gerne vil sætte yderligere skub på deres indsats. De deltagende små og mellemstore industri- og produktionsvirksomheder er tilbudt en plads i programmet på baggrund af deres ambitionsniveau og forretningspotentiale i forhold til verdensmålene,” siger Stine Junge, Partnership Analyst hos UNDP.

Den private sektor skal med

Acceleratoren skal bevise, at verdensmålene kan bruges til innovation og forretningsudvikling selv for små og mellemstore danske virksomheder og accelerere den private sektors engagement i verdensmålene.

”Virksomheder kan vinde nye markeder, hvis de investerer i bæredygtighed, og det er positivt, at bæredygtighed kan anvendes som et konkurrenceparameter. Virksomheder kan levere løsninger, som er både økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtige, og med SDG Accelerator ønsker vi derfor at hjælpe virksomhederne med at koble forretningsstrategi til de globale udfordringer, som verdensmålene italesætter,” siger Camilla Brückner, direktør for UNDP’s Nordiske Kontor, der har til huse i Danmark.

En af de virksomheder, der skal bevise at verdensmålene kan omstilles til profitabel forretning er BLUETOWN, der har kontorer i blandt andet Danmark, Silicon Valley, Indien og Peru. Det er en danskledet IT-virksomhed med en vision om at skubbe til grænserne for hvor og hvem i verden, der kan kobles på internettet. De udvikler internetløsninger, som er langt billigere end eksisterende teknologier, og som kan fungere i helt isolerede områder ved hjælp fra solenergi og satellitforbindelse.

“Vi vil gerne udforske, hvordan vi kan bidrage til, at internetadgang bliver brugt på en endnu mere konstruktiv måde. Jo mere værdi og udvikling vi skaber i de områder, vi arbejder, jo bedre og mere attraktive er vores løsninger, og jo tættere kommer vi på at realisere vores vision om at forbinde verdens yderområder. Derfor handler vores deltagelse i høj grad om at udvikle nye konkrete løsningsmodeller, der kan bidrage til at realisere verdensmålene, og som vi samtidigt ved, at markedet efterspørger,” siger Peter Ib, CEO i BLUETOWN og fortsætter:

“At være med til at udvikle konkrete løsninger på verdensmålene er en naturlig del af vores forretningsstrategi, og vi tror på, at dette projekt kan være en løftestang for os selv og andre danske frontløbere med mål om at virkeliggøre verdensmålene.”

De deltagende virksomheder får også mulighed for at trække på en række rådgivere, der stiller deres viden og erfaring til rådighed under acceleratorforløbet. Advisory boardet består af:

Torben Möger Pedersen, CEO, PensionDanmark
Flemming Besenbacher, Bestyrelsesformand for Carlsberg,
Peder Holk, CEO, Novozymes
Tommy Thomsen, CEO, IFU
Anders Lendager, CEO, Lendager Group
Kasper Larsen, CCO/ Kommerciel Direktør, KLS Pure Print
Jimmy Maymann, Chair UNLIVE
Pernille Enggaard, Vært og programplanlægger, Millionærklubben på Radio24/7
Annette Hastrup, CEO, Vugge til Vugge
Thomas Kähler, Senior Vice President, Rockwool
Peder Tuborgh, CEO, Arla Foods
Dorte Gram Nybroe, Chef for SMV & Iværksætteri, DI