You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Aarhus’ fintechveteraner opbygger morgendagens økosystem

Sammen med Guðmundur Hreiðarsson, grundlagde Rune Mai Spiir i 2011, en app der hjælper sine brugere med økonomisk overblik. 
Da Clearhaus og Spiir blev grundlagt for mere end 10 år siden, var der ikke noget nævneværdigt fintechmiljø i hverken Aarhus eller resten af Danmark. Men meget har ændret sig med veteranernes engagement i miljøet.

I 2011 var fintech stadig et fremmed begreb for langt de fleste danskere, inklusive dem, der havde sin daglige gang i finansverdenen. Ikke desto mindre var det fintech, som både Claus Christensen og Rune Mai beskæftigede sig med, da de i 2011 grundlagde henholdsvis Clearhaus og Spiir. 

“Det var en spændende tid. Men vi lærte også hurtigt, at vi var on our own. For der var intet miljø, der var ikke nogen steder at hente penge og der var kun ganske få business angels. Så vi gik til Spiir med den mentalitet, at vi skulle bygge alt op fra bunden, og derfor fundede vi også virksomheden selv det første år,” siger Rune Mai, der sammen med Guðmundur Hreiðarsson grundlagde Spiir, en app der hjælper sine brugere med økonomisk overblik. 

Alligevel gik det hurtigt for Spiir. Tre måneder efter lancering havde platformen 10.000 brugere, og efter et år var der 60.000 brugere på. Det skyldes dog udelukkende, at stifterne tænkte ud af boksen. 

“Vi hypede produktet ved at gøre det til invite only i starten. Vi distribuerede nøglerne på de sociale medier, så hvis folk talte om os, uanset om det var positivt eller negativt, fik de en nøgle. Vi skabte en hype på de sociale medier, før folk brugte det til at poste andet end babybilleder,” siger Rune Mai. 

Efter Spiir havde været i luften i et år, fik virksomheden investor Lars Kolind med ombord, mens Mette Reismann, som på daværende tidspunkt havde medvirket som ekspert i flere sæsoner af  tv-programmet Luksusfælden, også blev en del af ejerkredsen. Det ændrede dog ikke på, at det var svært at sikre investeringer. 

“Jeg pitchede og pitchede, men der var ikke nogen, der bed på. Der var næsten ikke noget risikovillighed blandt investorerne dengang. Det er dog ændret i dag, hvor der nu er konkurrence mellem venturekapitalfondene og business angels,” siger Rune Mai. 

Clearhaus bliver i Aarhus

Claus Christensen kan også nikke genkendende til billedet af et ikke-eksisterende fintechmiljø og modvillige investorer tilbage i 2011. Derfor gik der også fire år fra Clearhaus blev stiftet til virksomheden gik live med deres første betalingsløsning. 

“Det tog os lang tid at rejse kapital. Så vi brugte de første år på at bygge vores systemer og forberede os på at gå i luften. Da vi endelig fik den sidste kapital i 2014, kunne vi gå live året efter. Mange ville nok mene, at det gik for langsomt, men vi kunne simpelthen ikke rejse de penge i et hurtigere tempo. Hvis jeg skulle gøre det om, havde jeg nok sat mig ind i en flyver til London,” siger Claus Christensen, medstifter og CEO af Clearhaus. 

Claus Christensen, medstifter og CEO af Clearhaus

Da Clearhaus først var gået i luften, gik det hurtigt. I løbet af de første fem måneder havde virksomheden onboardet cirka 1.000 kunder i form af webshops. På daværende tidspunkt var der i alt cirka 20-25.000 webshops i Danmark. Derfor fortryder Claus Christensen ikke, at Clearhaus blev i Aarhus. 

“Vores motivation for at være i byen er Aarhus Universitet, for der er et rigtig godt miljø omkring skolen og flere relevante techuddannelser. Derfor har vi altid haft et super godt grundlag at rekruttere ud fra, og dette er også årsagen til, at vi aldrig har overvejet at rykke eksempelvis udviklingsafdelingen ud af byen,” siger Claus Christensen. 

Begyndelsen på et økosystem

I dag ser både Rune Mai og Claus Christensen dog begyndelsen på et fintech-økosystem i Aarhus – og begge stiftere bidrager selv til systemet. 

Rune Mai engagerer sig i The Kitchen, et iværksætterhub skabt af Aarhus Universitet der blandt andet tilbyder workshops og et acceleratorprogram. 

“Vi har fra start gerne ville opbygge et fintech-økosystem i byen, og derfor er jeg i dag involveret i The Kitchen. Her fungerer jeg som en slags mentor for iværksætterne, for jeg synes, at det er super fedt, at man i dag kan få hjælp af nogen, der allerede har prøvet at starte en virksomhed, og som nu er med til at hjælpe den nye generation,” siger Rune Mai. 

Da Clearhaus i 2021 blev opkøbt af betalingsvirksomheden Unzer.com og investeringsselskabet KKR, rykkede virksomheden ind i en 8.000 kvadratmeter stor bygning. I dag bor der i alt fem forskellige fintech-virskomheder i bygningen – og der er plads til flere. 

“Der er begyndt at komme lidt økosystem i bygningen nu, for vi stikker hovederne sammen, hvis nogen har brug for input til hvad som helst,” siger Claus Christensen og fortsætter:

“I resten af byen har nogle stiftere lavet deres første exits, så nu begynder nogle af pengene at blive kanaliseret over i nye virksomheder. Det er nok de færreste stiftere, der hæver pengene og flytter til Bahamas. For mange iværksættere er drevet af at starte nye, gode virksomheder.” 

UGENS STARTUP: