You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Dansk Industri vil for alvor have iværksætteri på politikernes radar

200 personer fra startup økosystemet var med, da Dansk Industri afholdte kick-off på udformningen af Danmarks nye iværksætterstrategi.
@Redaktionen
Startupøkosystemet er inviteret med, når Dansk Industri former fremtiden for iværksættere i Danmark. En strategi der skal omsætte udfordringer i økosystemet til konkret politik, der kan gøre livet nemmere for startups.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Dansk Industri.


Omkring 200 iværksættere, investorer, universiteter, økosystemsfolk og politikere var på plads, da Dansk Industri (DI) i starten af året inviterede til kickoff på Danmarks nye iværksætterstrategi. Input der skal bringes i spil overfor regeringen i dens arbejde med ny politik på området. Derfor samlde DI økosystemet for at sikre sig, at deres stemme bliver hørt.

”En ny iværksætterstrategi er en topprioritet for os. Der er behov for at få skabt bedre vilkår for iværksættere i Danmark. Danmark får ikke skabt nok skalerbare virksomheder, og det er et problem: Det er fra dét segment, at de nye teknologier kommer. Andre lande har en bedre forståelse for, at startupøkosystemet skaber fremtidens virksomheder, og der er en global kamp om at tiltrække de skarpe hoveder. Derfor skal vi løfte vilkårene og øge ambitionerne, så vi får så ambitiøs en strategi som muligt,” siger Sine Linderstrøm, Chef for SMV og Iværksætteri i DI.

DI udviklede i 2021 en iværksætterpolitik med 25 konkrete forslag, men dengang kom regeringen ikke med den lovede iværksætterpakke. Denne gang er iværksætteriet skrevet ind i regeringsgrundlaget, og ved at invitere økosystemet med til udviklingsbordet vil DI bringe økosystemets konkrete ønsker med til bordet.

”Der er stadig udfordringer, som ikke er blevet løst, blandt andet inden for skat, investeringer og på talenttiltrækning. Vi er på bolden, og vi lytter til økosystemet – både for at få bekræftet de problemer, vi allerede kender til, men også for at tage nye input ind,” siger Sine Linderstrøm.

Sine Linderstrøm, Chef for SMV og Iværksætteri i DI.
Sine Linderstrøm, Chef for SMV og Iværksætteri i DI.

Fakta: De vigtigste fokuspunkter i iværksætterstrategien for DI

  • Mere iværksættervenlige skatteregler: Det skal være nemmere at give medarbejderaktier, som i dag er alt for komplekst særligt pga. krav om værdiansættelse. De danske særregler om lagerbeskatning gør investeringer i vækstvirksomheder mindre attraktivt, f.eks. ved børsnoteringer af vækstvirksomheder. Der er brug for afklaring af skattekreditordningen.
  • Stærkere investerings- og aktiekultur: Det skal være mere attraktivt at investere i iværksættere og vækstvirksomheder. Kapital- og aktiebeskatningen skal først og fremmest være mere simpel og satsen skal på niveau med den svenske (30 pct.).
  • Flere spinouts fra universiteterne: Mere af den gode forskning skal kommercialiseres. Det er her, at de nye grønne teknologier udvikles. Det kræver, at det bliver nemmere at overføre rettigheder fra tech-transfer kontorerne. Succesfulde initiativer som Open Entrepreneurship bør videreføres, da det øger sandsynligheden for, at ideen bliver til en virksomhed.
  • Mere mangfoldigt iværksætteri: Det skal være mere fleksibelt at tage barselsorlov, og så skal vi have en mere lige fordeling af investeringskapitalen, hvor kvindelige iværksættere idag får en forsvindende lille andel af kapitalen.

Iværksætternes mødested

DI organiserer i dag knap 20.000 virksomheder, som repræsenterer mere end 10 brancher og 100 medlemsforeninger. Fra små, nye startups til de største industrispillere. Erhvervslivet er altså bredt repræsenteret i DI, men de seneste år er der skruet op for indsatsen overfor startups.

“Som Danmarks største erhvervsorganisation er det en topprioritet at skabe bedre vilkår for at starte og skalere en virksomhed i Danmark. Derfor tilbyder vi flere services, der kan hjælpe dem på vej, ligesom vi har dem med helt inde i kernen af iværksætterpolitikken. Vi gør meget for at skabe et fællesskab omkring iværksætteriet, for som startupfounder kan man godt føle sig meget alene,” siger Sine Linderstrøm.

Som startup-medlem af DI får man blandt andet adgang til netværk, årlige møder og ydelser såsom rådgivning inden for personalejura, GDPR, internationalisering og bæredygtighed. For de mere etablerede iværksættere findes et formelt Scaleup Netværk, der mødes fire gange årligt og udveksler erfaringer. Og med den brede medlemsskare har DI også mulighed for at skabe nye forbindelser på tværs af erhvervslivet.

”Fordi vi både organiserer Danmarks allerstørste virksomheder og de helt nystartede, har vi rammerne for at matche på kryds og tværs – og den adgang er værdifuld for startups,” siger Sine Linderstrøm.


Sådan kan DI hjælpe startups:

Få et års gratis medlemskab som iværksætter, hvor du får adgang til alle DI’s ydelser

  • Bliv en del af DI’s Scaleup-netværk med andre foundere på en vækstrejse
  • Gør brug af DI’s 11 internationale kontorer i bl.a. USA, Kina, Tyskland og Indien
  • Ring til vores jurister, når du har brug for hjælp med ansættelseskontrakten, GDPR mv.
  • Kom med til vores utallige kurser og events inden for iværksætteri, salg, bæredygtighed, digitalisering, internationalisering og meget andet.
  • Få reduceret dine udgifter til medarbejdere i forbindelse med barsel og graviditet gennem Industriens Barselsfond
  • Mød andre virksomheder inden for din branche gennem DI’s 11 branchefællesskaber

Iværksætteri på agendaen

Med DI i ryggen får iværksættere ikke bare opbakning på vækstrejsen, men altså også større mulighed for at påvirke politikerne på Christiansborg, som sætter rammevilkårene for deres startups.

”Vi kommer med knap 20.000 virksomheder i ryggen, så derfor bliver der også lyttet til det, vi siger,” siger Sine Linderstrøm.

Netop størrelsen er afgørende, hvis iværksætternes ønsker skal omsættes til slagkraftige, politiske forslag. DI har netop erfaringen og kompetencerne til at løfte iværksætterstrategien ind i Folketinget.

”Som samfund er vi afhængige af, at der bliver skabt nye virksomheder; vores største medlemmer var også startups engang. Men politisk indflydelse kræver kapacitet og specialiseret viden, og der har vi den rette platform til at oversætte økosystemets ønsker til politik, der kan bæres ind til politikere og embedsværket, så der kan skabes mere ambitiøse rammevilkår,” siger Sine Linderstrøm.


Det siger iværksætterne:

“DI er uden tvivl en vigtig stemme for danske iværksættere på Christiansborg. Som en del af arbejdet i deres Startup & Growth Advisory board har vi bl.a. set på, hvordan vi griber muligheden for at gøre Danmark til et foregangsland indenfor innovation i den grønne omstilling, samt hvordan vi gør internationalisering til en naturlig del af danske startups’ vækstplaner” – Mia Grosen, Founder & CEO, Canute.

”Med DI’s fokus på vækstvirksomheder har startup økosystemet fået de nødvendige muskler, der kræves for skabe fundamentet for Danmarks fremtidige vækst” – Jarl Engelbrecht Vindnæs, Founder & CEO, Stykka.

Et års gratis medlemskab for iværksættere: I DI ønsker vi at hjælpe iværksættere i opstartsfasen med gratis hjælp og rådgivning. Ønsker du at blive en del af Danmarks største erhvervsorganisation?

Læs mere her: di.dk/ivaerksaetter 


Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY