At spise klimavenlige alternativer må aldrig blive en konkurrence om at efterligne kød mest muligt, mener startuppet Tempty Foods. Med et hav af startuppriser og -konkurrencer bag sig gør de klar til at rulle et innovativt svampebaseret kødalternativ opfundet på DTU ud til almene forbrugere.
Da pandemien rasede og nedlukningen var nærmest hermetisk, måtte mange studerende slukøret undvære nogle af de ting, de med garanti værdsatte mest ved studielivet. Og som virusset fra den ene dag til den anden stjal. Det betød aflyste rusture og afsked med fysiske forelæsninger. For slet ikke at tale om fredagsbarer eller bare det at være sammen med de mennesker, man studerede med.
Men enkelte formåede at vende situationen til noget positivt. For i februar 2021, mens coronakrisen stadig spøgte, mødtes Ana Pejic, Cecilie Engvang Lund og Martina Lokajová virtuelt gennem et innovationskursus på DTU. Og inden der var gået en uge, begyndte de at arbejde på, hvad der i dag er blevet til Tempty Foods – et fødevarestartup, som producerer bæredygtige kødalternativer fra DTUs Skylab i Lyngby.
”Vi er ret forskellige kompetencemæssigt og som mennesker, så det var en kæmpe fordel at starte ud virtuelt. Til den fysiske undervisning kan man nemlig have en tendens til at gå sammen med dem, der ligner os selv. Selvom vi kun boede 10 km. fra hinanden, gik der en hel måned, før vi mødtes fysisk. Og der var vi allerede godt i gang med projektet og blevet en del af et acceleratorforløb,” fortæller Cecilie Engvang Lund, medstifter og CTOCTO betyder Chief Technology Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds teknologiske strategi og udvikling. CTO’en leder teknologiteamet og sikr... More i Tempty Foods.
I den indledende uge på kurset skulle de studerende hver især pitche et nyt produkt. Og de tre iværksættere samledes hurtigt om at bruge mycelium, netværk af proteinrige rødder under svampe, som base i et nyt kødalternativ. En måned senere var de godt i gang med et acceleratorforløb – og havde stadig ikke set hinanden i øjnene. Sådan fysisk i hvert fald.
”Når svampe vokser i naturen, er hele deres underjordiske rodnetværk (mycelium) faktisk enormt nærende. Og det er er det, vi bruger til at lave et kødalternativ, der måske minder mest om tofu. Men – ifølge os – har en langt bedre smag, konsistens og derudover er langt bedre for klimaet,” forklarer iværksætteren.
I store beholdere udvikler man myceliummet ved at tilføre alle de næringsstoffer, rodnetværket har behov for for at kunne gro via fermentering. Det kræver langt færre ressourcer og plads end fx hakket oksekød (40 gange mindre CO2), svinekød (tre gange mindre CO2) og tofu (to gange mindre CO2). Myceliummet blander den danske virksomhed det med quinoa, gulerødder og krydderier.
Ikke en erstatning for kød
Men selvom de mest oplagte udledningssammenligninger er med okse- og svinekød, ser DTU-startuppet ikke deres produkt som et kødalternativ. I hvert fald ikke i bogstavelig forstand. I stedet er de mere opsatte på at skabe en helt ny fødevarekategori, der kan supplere udbuddet af vegetariske og klimavenlige proteinkilder.
”Hvis man sætter produktet op til at ligne kød, kan man næsten kun fejle. For enten laver man noget, der slet ikke smager som kød, og ellers er det proppet med tilsætningsstoffer. I stedet prøver vi at lave en ny kategori, en proteinrig ingrediens,” fortæller Cecilie Engvang Lund.
Tempty Foods produkter er udover ressourcevenlige også nærende: De er rige på protein og har et højt indhold af essentielle aminosyrer, fiber, zink og D-vitamin. Men det er ikke den eneste grund til, at svampenes rodnetværk er oplagt at lave madvarer af.
”Mycelium har udover alle de åbenlyse kvaliteter en rigtig god tekstur. Det er nemt at arbejde med i modsætning til f.eks. tofu, som jeg stadig ikke selv kan finde ud af at tilberede, uden det bliver fuldstændig tørt,” griner Engvang Lund.
Globale ambitioner
Siden februar 2022 er det gået hurtigt. Tempty Foods har allerede vundet et hav af priser herunder DTU Skylab Ignite Spring 2021, Ecotrophelia Europe og DTU Student startup of the year 2022 og modtaget legater fra Innofounder, Mikrolegat og Skylab Funding.
Det har samlet set betydet en softfunding på knap 1,5 millioner kroner. Pt. sælger Tempty Foods deres produkter til andre fødevarevirksomheder – restauranter, kantiner og måltidskasser f.eks. Og det er en helt bevidst strategi.
”Lige nu kan man som almen forbruger kun skrive sig op til vores produkt på vores hjemmeside. Indledningsvis henvender vi os nemlig igennem caféer, restauranter og måltidskasser, så forbrugeren får vores kødalternativ som en del af en velsammensat og god måltidsoplevelse, som de kan genkende, når vi slipper det løs i dagligvarehandelen,” beskriver Tempty Foods-stifteren.
Men ambitionerne rækker langt udover det danske B2B-marked, hvor DTU-startuppet lige nu primært gør sig.
”Vores vision er at skabe så meget positiv forandring som muligt. Og af den grund er vores sigte globalt. Så lige nu kigger vi mod en mulig investeringsrunde i slutningen af året,” fortæller Cecilie Engvang Lund om fremtiden.
Ifølge folkene bag Tempty Foods er en af styrkerne i virksomheden, at produktet ikke udelukkende henvender sig til én målgruppe, men i højere grad er knyttet til den retning, en stor af del af verdens samfund lige nu bevæger sig i.
”Jeg ser ikke, at alle stopper med at spise kød. I stedet vil vi i stigende grad se lavpriskategorierne blive udfaset og kvalitet indtage en større rolle. Derfor appellerer vi ikke kun til vegetarer og veganere, men til alle der ønsker en klimabevidst livsstil. Og det marked er i stærk vækst i takt med, at flere og flere handler for fortsat at have en planet,” siger Cecilie Engvang Lund.