You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

»Køb nu, betal senere«-løsninger er ikke længere kun for webshops. Nu rykker betalingsmetoden ind i fysiske butikker

Betalingsvirksomheden ViaBill er til stede i Danmark, Spanien og USA, hvor virksomheden tilsammen har 800.000 godkendte slutbrugere. Af dem bor 350.000 i Danmark. 
På trods af at majoriteten af danskernes forbrug ligger i de fysiske butikker, er der langt fra den samme fleksibilitet på betalingsområdet sammenlignet med onlinekøb. Men det vil to danske betalingsvirksomheder lave om på ved at gøre det muligt at købe nu og betale senere i supermarkedet, tøjbutikken eller hos tandlægen.

Det er ikke mange år siden, man kunne gå ned i den lokale brugsen og købe dagligvarer på kredit. Nu vil to danske betalingsvirksomheder bringe muligheden for at købe nu, men betale senere tilbage til de fysiske butikker – en mulighed, som længe kun har været forbeholdt onlineshopping. 

Jan Lytje Hansen CEO og stifter af ViaBill

“Virkeligheden er jo, at kun 20 procent af danskernes forbrug ligger online, mens resten ligger i de fysiske butikker. Men i takt med at verden er blevet mere digitaliseret, har teknologien faktisk ikke kunne følge med, og derfor har vi haft en lang årrække, hvor man ikke har kunne betale senere i fysiske butikker,” siger Jan Lytje-Hansen, CEO og stifter af ViaBill.

Det har betalingsvirksomheden, der siden 2014 har lavet online betalingsløsninger, dog nu lavet om på. Virksomheden har indgået et samarbejde med MasterCard, som giver kunderne mulighed for at oprette et separat betalingskort i deres digitale wallet gennem ViaBills app. Købet bliver derefter delt i op til 24 rater, som automatisk trækkes fra kundens konto hver måned.

“Mange mennesker har brug fleksibilitet i deres økonomi, men de vil ikke betale en formue for en stor kredit i banken eller tage risikofyldte kviklån. Her tror jeg, at ‘køb nu, betal senere’ har sin berettigelse i markedet,” siger Jan Lytje-Hansen.

ViaBill er til stede i Danmark, Spanien og USA, hvor virksomheden tilsammen har 800.000 godkendte slutbrugere. Af dem bor 350.000 i Danmark. 

Online og offline spiller sammen

Aarhusianske Anyday er også gået offline. Betalingsvirksomheden er to år gammel, men har allerede 1.300 webshops som kunder, mens 22.000 forbrugere har brugt Anydays løsning om at splitte betalingen op i fire rater. 

Snart lancerer Anyday også en app, som gør det muligt for kunderne at betale i fysiske butikker. 

“Det betyder meget for vores kunder, at de nu også kan tilbyde vores løsning i fysiske butikker. Mange af dem er til stede både online og fysisk, så det spiller rigtig godt sammen,” siger Jonas Overgaard, CEO og stifter af Anyday. 

Jonas Overgaard CEO og stifter af Anyday

Han uddyber, at fokus for 2022 er at få eksisterende kunder onboardet, mens virksomheden næste år vil fokusere på at tiltrække nye kunder. 

“Selvom om man har styr på sin økonomi, er det sjældent kærkomment, at man skal bruge flere tusinde kroner på en rodbehandling hos tandlægen. Derfor skal Anyday ses som et budgetværktøj, der skal give forbrugeren mere fleksibilitet,” siger Jonas Overgaard. 

Højere kurv og bedre konvertering

Både ViaBill og Anyday oplever, at deres kunder har stor gavn af deres services. 

“For webshoppene betyder vores service, at de får en højere gennemsnitlig ordrestørrelse sammenlignet med den typiske ordre foretaget med et kreditkort. Samtidig er der også en øget konvertering fra Google, og det er vigtigt, for det er dyrt at dirigere trafikken fra Google og over på din hjemmeside,” siger Jan Lytje-Hansen.

Jonas Overgaard ser de samme tendenser i Anyday.

“I stedet for at forbrugeren køber den billige udgave af en vare, som måske ikke har den længste levetid, fordi kvaliteten ikke er i top, køber forbrugeren den dyrere men bedre model. På den måde får butikken en højere kurv,” siger Jonas Overgaard.


Faktaboks: Hvem er slutbrugeren?

  • Hos ViaBill befinder 70 procent af brugerne sig i aldersgruppen 20-37 år – de såkaldte millennials. Coronapandemien har dog resulteret i, at der nu er flere i den ældre aldersgruppe, som har taget onlineshopping til sig, og derfor også benytter sig af betalingsservicen. 
  • Hos Anyday er der et lignende billede. Her er gennemsnitsalderen 35 år, og Jonas Overgaard oplyser, at 20-30 procent af brugerne ender med at betale hele købsbeløbet tilbage, inden de fire måneder er gået. 
UGENS STARTUP: