You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

MailChimp og Aha! bootstrappede sig til millionværdi. Her er fordelene ved at vækste uden investeringer

Foto: JumpStory
@Esben Friis-Jensen

Store investeringsrunder er ikke lykken for alle startups. Derfor vælger mange at bootstrappe sig til vækst, skriver Esben Friis-Jensen, der selv har prøvet kræfter med vækststrategien, i dette TechCommunity-indlæg.

Esben Friis-Jensen er co-founder og Chief Growth Officer hos Userflow, en no-code builder til in-app onboarding og surveys, som gør det muligt for SaaS-forretninger at være mere product-led. Før Userflow co-foundede Esben sikkerhedsvirksomheden Cobalt, der i dag huser 200+ ansatte.


Hver uge annoncerer nye startups investeringsrunder på store millionbeløb, og risikovillige VC fonde som Tiger Global Management, der smider store beløb i relativt uprøvede tech startups med lav omsætning, har kun forstærket dette.

Men selvom en VC runde er en god ekstern validering af dit startup, er det ikke lig med, at du har en succesfuld forretning. For ligesom der er fordele, er der også ulemper ved at få ekstern finansiering.

Derfor har en voksende gruppe af startups, heriblandt mit eget Userflow, valgt en anden vej – Bootstrapping.

Læs også: Product-led growth har taget SaaS-verdenen med storm. Sådan kommer du i gang med strategien

Indenfor det sidste år blev det 100% bootstrapped firma Mailchimp købt for 12 milliarder dollars, og Aha!, der ligeledes er bootstrapped, annoncerede, at de nu har en årlig omsætning på 100 millioner dollars. Derudover har Basecamp, med danske DHH (iværksætter David Heinemeier Hansson, red.) i spidsen, i mange år været en fortaler for, at flere skal bootstrappe deres forretning. Virksomheder og historier som disse er en stor inspiration for, at det kan lade sig gøre at bygge en succesfuld techvirksomhed uden investeringer.

Hvad betyder det at være bootstrapped?

At være bootstrapped betyder i sin mest basale form, at du ikke har fået ekstern investering, og selvfinansierer din forretning. 

Alt for mange startups tror, at det at hente finansiering er et nødvendigt skridt for at bygge en forretning. Mange ender med at bruge for meget tid på den del, i stedet for at fokusere på det vigtigste for en forretning: At skabe værdi for kunderne. 

Hvad er fordelene ved at bootstrappe?

I Userflow har vi som nævnt valgt at bootstrappe. Det er primært tre fordele ved det:

    1. Du skal ikke bruge tid på eksterne stakeholders – Ingen bestyrelsesmøder med rapportering til investorer. Man kan stadig benytte sig af dygtige rådgivere, men man behøver ikke de formelle møder og slideshows som VCs ofte kræver.
    2. Du har mere kontrol over din egen fremtid – Hvis man får finansiering har investorerne en forventning om et stort afkast. Dette kræver ofte, at du følger en “Get rich or die trying” mentalitet, hvor alt handler om at vokse så hurtigt som muligt, så virksomheden kan  blive en unicorn. Som bootstrapped kan du selv vælge din rejse, og du har mere kontrol over hvilken type forretning du vil bygge og hvor hurtigt du vil vokse.
    3. Man tænker mere over hvad man bruger penge på – Når det er virksomhedens egne penge man bruger, tænker man sig mere om før man hæver sine budgetter og går ud og aggressivt hyrer nye ansatte. Man hyrer kun, hvis man absolut skal. Dette skaber i mine øjne en mere lean og effektiv organisation.

Hvad er udfordingerne ved at bootstrappe?

Der er mange fordele ved at bootstrappe, men det er selvfølgelig ikke kun en dans på roser. Herunder har jeg listet nogle af de udfordringer, man kan møde som bootstrapped virksomhed.

  1. Sværere som førstegangs founder – Førstegangs founders har måske oftere brug for input fra eksterne rådgivere og investorer, der har netværk og erfaring fra at have skaleret startups. Hvis man derudover ikke har penge på sin personlige bankbog, kan især den første periode af en bootstrapped rejse være hårdere. 
  2. Sværere at skabe tillid hos kunderne – Mange kunder måler desværre virksomheder på antal ansatte og investeringer, og dette er en barriere, man ofte kan møde som bootstrapped. 
  3. Medieomtale kan være en udfordring – Startup-verdenen, og særlig medierne, hylder “desværre” primært virksomheder, der rejser store investeringsrunder, og det kan derfor være sværere at bryde igennem æteren og få omtale gennem medierne.

Alle disse, og primært 2 og 3 kan dog løses ved at bygge et stærkt produkt som kunderne elsker, en sund og profitabel forretning, samt ved at have en god historie som kan skabe medieomtale. 

Jeg har et techstartup – skal jeg rejse penge eller bootstrappe?

I sidste ende handler dette spørgsmål om dine egne ambitioner og drømme.

Hvis du har en stor drøm om at bygge et børsnoteret firma eller unicorn, eller du gerne vil bygge et stort firma med mange ansatte, så er din drøm på linje med VCs og så kan investeringsvejen være en god ide. Men hvis dine drømme snarere er at bygge et mindre, men højt profitabelt firma, så er bootstrapperrejsen i mine øjne et bedre fit. Man kan, som Mailchimp og Aha! er beviser på, også stadig bygge en unicorn som bootstrapped virksomhed.

Hvor kan jeg lære mere om at bootstrappe?

Herunder er tre ressourcer hvor du kan lære mere om Bootstrapping

UGENS STARTUP: