“An ipod, a phone and an internet communicator,” siger Steve Jobs, før han retorisk spørger salen: “Are you getting it? These are not three separate devices – this is one device.” Dundrende klapsalver fylder hallen, og deltagerne til Macworld 2007 eksploderer i scener, der normalt er forbeholdt amerikanske megakirker.
Det er lidt mere end ti år siden, at den legendarisk Apple-stifter introducerede iPhonen til verden, og nu har mere end 80 procent af danskerne en ipod, en telefon og et internet kommunikationsredskab i lommen på ethvert givet tidspunkt. Eller rettere i hånden.
For danskernes skærmtid er næsten tredoblet på bare tre år. Preben Melander, Professor Emeritus ved Institut for produktion og erhvervsøkonomi på CBS, opfordrer i et tidsskrift til, at vi reflekterer over, hvad digitaliseringen gør ved os som mennesker.
“Teknologien ændrer grundlæggende og successivt vores måde at fungere sammen på som mennesker. Tilmed opstår et tættere samspil mellem menneskets hjerne og de anvendte teknologier, som påvirker vores identitet, tænkemåde og udsyn (…) Heri ligger både noget godt og noget ondt,” skriver Preben Melander.
Et gode eller et onde? Det er det paradoksale potentiale, smartphonen rummer for brugernes sindstilstand. Hvordan, vores mentale helbred bliver påvirket, afhænger – til en vis grad – af om vi klikker på ikonerne fra sociale-medie giganter eller dem fra Resilio og Reflectly.
Det gode åndedræt
Et bedre mentalt helbred er da også en voksende kategori i app-industrien. De to amerikanske meditationapps Calm og Headspace har nået værdiansættelser på 250millioner dollars indenfor det seneste år. Selvom danske Resilio er et stykke efter på værdiansættelsen – endnu – så er missionen den samme.
“Det moderne liv leves i et højt tempo med meget digital stimuli. Vi tager færre pauser, og presser kroppen til at køre i et højt gear. Men vi skal kunne trykke på bremsen, holde pauser i løbet af dagen og sørge for, at vi kan sove om natten. Vi skal mestre kunsten at geare ned. For at kunne det, så skal vi have hjerterytmen ned – og det får vi ved at trække vejret langsomt,” siger Helga Halkjær medstifter af Resilio.
“Vi har viden om og erfaring med, hvordan krop og nervesystem hænger tæt sammen med åndedrættet. Det er i virkeligheden en tusinde år gammel viden, som vi har opdateret. Appen tilbyder et vindue ind i den del af kroppen, som vi ellers ikke kan se. Og det vi kan se, kan vi bedre forstå,” siger Helga Halkjær.
Store amerikanske services som Calm, Headspace og 10% Happier sidder tungt på B2C-markedet. Derfor er Resilio en B2B-løsning, hvor arbejdsgivere kan købe adgang til deres medarbejdere, der kan blive mere modstandsdygtige ved at trække vejret rigtigt.
Teknikken, som mundret kaldes “heart rate variablity biofeedback” – eller resonansvejrtrækning – har i et stort meta-studie vist sig, at kunne sænke både angst- og stressniveau. Resilio har netop testet deres egen løsning, og 86 procent af deltagerne meldte, at de oplevede et lavere stressniveau – på bare fem uger.
Det onde i et uendeligt feed
Pling. En besked tikker ind. Pliiiing. En til.
I gennemsnit modtager danskerne cirka 30 push notifikationer – altså næsten to gange i timen i ens vågne tid. Det viser sig, at nogle af de beskeder påvirker os – og vores psyke – i højere grad, end vi går rundt og tror.
Sociale medier udfordrer ikke kun vores evne til at svare rettidigt – de kan potentielt skade vores mentale velbefindende. Flere studier har antydet, at mennesker med flere timer foran touchskærmen har tendenser til digital demens, depression og selvmord.
Men et nyt studie går fra antydning til kausalitet. 143 studerende ved University of Pennsylvania blev opdelt i to grupper. Den ene skulle scrolle løs, som de plejer, mens de andre skulle begrænse deres brug af sociale medier til ti minutter per platform. Resultatet var markant.
Den gruppe, der i snit nøjedes med at bruge en halv time om dagen på Snapchat, Facebook og Instagram, rapporterede at de oplevede at være mindre ensomme og deprimerede – i løbet af tre uger.
“De sociale medier har gjort os meget mere transparente. Det er bare ikke den rigtige form for transparens. Det er en kurateret virkelighed, vi viser frem på de sociale medier,” siger Jakob Brøgger-Mikkelsen, der er stifter af refleksionsdagbogen, Reflectly.
De rigtige refleksioner
De sociale medier er lidt ligesom gin. De færreste foretrækker det rent, men når man blander det med tonic, udgør de to en af de seneste års mest populære drinks. Grunden findes på et molekylært niveau, hvor molekyler fra de to væsker binder sig til hinanden.
Hvad er så de sociale mediers tonic vand i app-form? En chatbot-baseret dagbog mener Jakob Brøgger-Mikkelsen fra Reflectly.
“Vi sammenligner os med andre. Det er menneskelig natur. Men vi ved alt det værste, om os selv, og vi ser kun det bedste om andre på de sociale medier. Det er en falsk transparens. Det er der, problemet ligger,” siger Jakob Brøgger-Mikkelsen.
“Mange har det svært, men de fortæller ikke om det. Der er den her ide om, at man skal være på toppen hele tiden. Faktum er bare, at indvendigt går mange og krakelerer. Det bliver jo en ond cirkel, fordi ens bekendte måske har det på samme måde, men ingen siger noget,” siger Jakob Brøgger-Mikkelsen.
Forskning viser, at det at føre dagbog er godt for humøret, og kan gøre dig mere produktiv på jobbet. 68 procent af Reflectlys mere end 1.000.000 brugere, der har ført dagbog syv ud af de seneste ti dage, rapporterer da også, at de er gladere.
“Unge mangler et sted, hvor de kan fortælle sandheden. Det giver vi dem med Reflectly. Helt naturligt tænker vi meget over, hvad andre tænker om os – det kan hurtigt betyde, at vi kommer til at leve et liv baseret på andres holdninger. Vi forsøger at give dem et sikkert rum, hvor de kan finde ud af, hvorfor de har det, som de har det, og kan lære sig selv bedre at kende. ” siger Jakob Brøgger-Mikkelsen.