You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Teknologi giver færre sportsskader – og ikke kun for eliten

I dag forhandles sålerne fra ZOLES hos en række forhandlere, der står for 3D-scanningen af kundens fod. Startuppet kigger dog også ind i mulighederne for at lave et 3D-scan med smartphones, så de på sigt kan servicere hele Europa.
@Redaktionen
Det danske startup ZOLES bruger nye teknologi til at skræddersy sportssåler, som forebygger skader hos sportsfolk – på tværs af alder, niveau og sportsgrene.

Sponseret: Artiklen er udgivet i samarbejde med ZOLES.


En 3D-scanner undersøger nøje dine fødder. Så tygger en række veltrænede algoritmer på dataen. Herefter designer systemet automatisk sålen, så den passer til eksempelvis badminton eller cykling. Og til sidst 3D-printes den, så pasformen bliver helt perfekt.

En god sål i skoen er ikke bare behagelig, når der skal dyrkes sports, men kan faktisk forebygge skader. Og ved at bruge en række nye teknologier, kan det danske startup ZOLES skræddersy sportssåler på et niveau og til en pris, som gør det muligt for flere at være med.

”Nogle af vores kunder har jo haft skader i forvejen, om dem skal vi sørge for ikke kommer igen. Men generelt vil vi jo hellere undgå, at folk bliver skadede til at starte med – det er svært at være aktiv hvis man får ondt i knæet hver gang man dyrker sport. Og i samarbejde med universiteter og læger har vi lært, at rigtig mange skader i ben og led kunne være undgået, hvis man havde haft de rigtige såler,” siger Cecilie Lisberg, CEO & Co-founder of ZOLES.

Udviklet med eliten – målrettet bredden

Skræddersyede såler er ikke noget nyt i sportens verden. Men metoden har indtil nu i høj grad været noget med at klippe og klistre helt manuelt på en standardsål i bedste skomagerstil. Her ændrer ZOLES metoden radikalt med teknologi, som sikrer den perfekte pasform på millimeterbasis ved hjælp af 3D-print.

”I udviklingen af sålerne bruger vi teknologi fra start til slut som de eneste i verden. Vi har den mest udviklede biomekaniske AI (kunstig intelligens red.) til at gøre det på tværs af sportsgrene, så sålen støtter lige det, hvor man har mest brug for det i den pågældende sport,” forklarer Cecilie Lisberg.

Sålerne bliver nemlig ikke bare tilpasset personen, men også den enkelte sportsgren. Og her har virksomheden haft en række prominente sportsfolk inde over, for at træne algoritmerne korrekt: badminton-sålerne er udviklet i samarbejde med YONEX Peter Gade-akademi, håndboldsålerne med Daniel Svensson og AJAX København og fodboldsålerne med en række superliga-klubber.

”Vi har brugt eliten til at udvikle såler til almindelige udøvere. Det er der to grunde til: Der er noget branding i det, men også for at teste det i et miljø, hvor det virkelig gælder. For hvis det dur til en elitefodboldspiller, så gør det nok også til Torben, der spiller i den lokale klub hver tirsdag og torsdag,” siger Cecilie Lisberg.

Mere fokus på sålerne

Skræddersyede såler er stadig et relativt specialiseret produkt, men ZOLES-stifteren forventer, at vi over en kort årrække vil se et skifte, når flere og flere opdager, hvor meget en god sål kan gøre for sportsfolk.

”Vi bliver ældre og ældre og vil gerne være aktive indtil vi stiller træskoene, og det kan vi jo kun, hvis vi passer på vores krop. Derfor giver det mening at få hjælpemidler allerede i 20’erne, hvis vi også vil dyrke sport, når vi er 70,” siger Cecilie Lisberg.


Fakta: ZOLES’ nye software

Startup-virksomheden har udviklet tre typer software, som er nødvendige for at kunne tilbyde kunderne de skræddersyede såler på en effektiv måde.

  • Zola: En kunstig intelligens der interviewer kunden. Afsøger demografi, nuværende fysiske gener og brugscenarie for sålen. Den data sammenholdes med 3D-scanning, og al den biomekaniske data bruges til at stille ”diagnosen”.
  • Ortho: Algoritmer til det biomekaniske felt, som med udgangspunkt i den biomekaniske data udregner, hvor sålen skal støtte mest for at fungerer optimalt i en given sport.
  • Inco: Designer 3D-modellen ud fra de to andre robotters input, så sålen er klar til 3D-print. Alt sammen på under ét sekund.

 

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY